Onsdag denne uka møttes prosjektgruppa for Vernebygget for å ha første gjennomgang av tilbudene som er kommet på realisering av det grundig omtalte vernebygget for gamle «Finnmarken».

Kom inn tre tilbud

– Jeg kan si så mye som at det er kommet tre tilbud innen fristen. De er kommet fra tre store aktører, med regionalt og nasjonalt nedslagsfelt, sier Pedersen.

Han ønsker imidlertid ikke å gå ut med navnene på entreprenørene før man har kommet til en beslutning om hvilken utbygger som ønskes.

I prosjektgruppa sitter foruten Ove Pedersen selv også direktør Geir Are Johansen i Museum Nord, samt økonomisjef Tommy Løveng Hansen, teknisk sjef Øyvind Stensø Skjørholm og kultursjef Kari-Ann Olsen Lind i Hadsel kommune.

Komplisert puslespill

I anbudet fremkommer det at vernebygget i utgangspunktet skal reises for 115 millioner kroner. Og det er her det blir litt komplisert.

– De tre tilbudene er alle over budsjettet på 115 millioner kroner. Et poeng er imidlertid at det er mange opsjoner i prosjektet. Vi kan både ta ting ut av jobben, samt plusse på ting, forklarer Pedersen.

Årsaken er at Hadsel kommune er utbygger, og således «eier» av prosjektet. Museum Nord skal imidlertid være leietaker, og dersom avtalen med museet er god nok, vil kommunen kunne ta seg råd til å øke sin økonomiske innsats.

Venter økt trafikk

Det er ingen hemmelighet at Museum Nord etter at det nye museet på Stokmarknes står ferdig har budsjettert med økt publikumsbesøk.

Og økt publikumsbesøk betyr ugjenkallelig økt aktivitet i Hadsel kommune.

Fra nå og ut måneden, og høyst trolig også ut mai, vil kommunen og Museum Nord sitte sammen for å finne ut hvordan man best løser det økonomiske puslespillet, og dermed også finne ut hvem av entreprenørene som leverer nærmest kravene.

Investeringer og leie

– Det er ikke jobben med å velge entreprenør som er den vanskelige. Utfordringen ligger i balansegangen investeringer og leieavtale. Kostnaden for å bygge henger naturlig sammen med leieavtalen som inngås, forklarer Ove Pedersen.

– Det er fortsatt august som gjelder som byggestart for vernebygget?

– Forutsatt at vi blir enige i løpet av mai måned, er entreprenørene forberedt på å sette i gang i august, så det er fortsatt dette tidspunkt som gjelder, sier prosjektleder Pedersen.

Avsparket er tatt

Rundt 200 personer var til stede da offisielt avspark for nytt museum og vernebygg ble tatt i starten av januar. Da var trepartsamarbeidet mellom kommune, stat og museum avklart, og finansiering sikret.

– Det er godt å kunne slå fast at nå skjer det. Endelig er det alvor. Det blir virkelig et flunkende nytt Hurtigrutemuseum i Hadsel, sa direktør for Museum Nord i den anledning.

Både fylkesråd for kultur i Nordland, Aase Refsnes, samt rådmann Ola Morten Teigen og hadselordfører Siv Dagny Aasvik var naturlig nok svært fornøyde med avklaringene.

– Hurtigrutemuseet skal bli et landemerke og et ikon langs kysten, sa sivilarkitekt Gunnar Næss i Link arkitekter. I løpet av noen uker kan det bli mer avklart hvordan det nye hurtigrutemuseet i Norge vil fremstå.