– Grunnen til at vi driver med dette er at vi ikke ønsker at batteriene skal bidra til å ødelegge naturen, sier ni år gamle Tage Bjørk Endresen til VAs utsendte. Han får støtte av kompisen Adrian Dari (9) som forteller at det slett ikke står så dårlig til med søppelsorteringen hjemme, allerede før han og klassekameratene ble engasjert i batterisaken.

Samling: Det er gøy for elevene å få lov til å samle seg om en konkurranse og et viktig miljøbidrag.

Hjemmerutiner

– Vi pleier å samle batteriene i en egen boks under ovnen. Etter hvert kan batteriene leveres enten på miljøstasjonen eller på en butikk, forklarer han.

Lærer Johnsen Hansson lar det sive ut et lite tips om hva som skjer med batteriene som skal gjenvinnes. Det får selvsagt elevene hennes med seg.

– Ja, for batteriene har blant annet sink i seg, og denne sinken kan gjenbrukes i nye batteri, opplyses det til avisen.

Adam Gratland er en av elevene i klassen. Han har en forbindelse som har vist seg å være spesielt verdifull når det gjelder å få samlet inn batterier.

– Jeg kjenner en som heter Liss. Hun skal ta med seg over tyve kilo brukte batterier fra sykehuset, smiler han.

Til sammen har klassen allerede tidlig i denne uka klart å samle inn over 100 kilo batterier. Flere tunge bokser med brukte batterier er plassert rundt i klasserommene.

Undersøkelse: Elevene leser nøye på hvert batteri hva det består av, for å sjekke om det kan la seg resirkulere. Batteriene tapes, for å minske faren for brann og eksplosjon.

En god del av batteriene har fått teip på seg. Årsaken er selvsagt at det kan dannes veldig mye varme når polene berører hverandre.

Det skal samles batterier i 20 dager, og elevene vil også gå fra dør til dør på Melbu.

– Jeg håper elevene blir tatt godt imot, sier Marit Johnsen Hansson.

Batterier som ikke kan brukes i gjenvinning er blant annet mobiltelefonbatterier og oppladbare batterier, forklarer elevene.