Vedkommende, som ønsker å være anonym, forteller at situasjonen oppstod da han skulle skifte program på vaskemaskinen.

– Da maskinen skulle skifte program, hørte jeg en del klikkelyder, men det stoppet ikke å klikke. Den tømte vann ut og skulle nok til sentrifugering, antar jeg, fordi jeg hørte pumpa og vannet. Jeg gikk inn og så bittelitt siv av svart røyk. Jeg tok ut kontakten og så at det bare ble verre. Deretter ringte jeg brannvesenet. Etter at jeg la på så begynte plastikken å smelte, og det ble åpen flamme. Jeg hadde vann på, men fikk ikke vann på ønsket sted, forteller han.

Vann på kretskortet

Mannen forteller videre at han klarte å rive av panelet på vaskemaskinen, slik at den ble deformert. Men fordi ting skjedde så fort turte han ikke forlate rommet.

– Jeg hadde badedøren stengt. Da fikk jeg hellet vann rett på kretskortet, og dermed slukket det. Jeg brukte ikke pulverapparat og tenkte at det måtte spares dersom utfallet ble enda verre, sier han.

Skryter av brannvesenet

Vaktbilen fra brannvesenet var på plass tre minutter etter at han meldte fra. Brannvesenet ankom to minutter senere. Mannen skryter av brannvesenet profesjonalitet og handlekraft.

– Brannvesenet var veldig ivrig og profesjonell. De luftet ut for meg og tok maskinen ut på trappen. Siden allerede politiet var på Myre på grunn av bombetrusselen på skolen, var de kjapt på med å gjennomføre avhør, sier han.

Ingen skader på huset

Selve huset fikk ingen fysiske skader, ifølge mannen, men han sier at svartrøyken hang i taket den tiden han var i rommet, og understreker at det slett ikke luktet godt. Han priser seg lykkelig over at utfallet ble slik det ble.

– En 60 graders vask kunne bli en potensiell 600 graders vask, slår mannen fast.

Kan ta fyr

Brannsjef i Øksnes kommune, Ken-Ivan Reinholdtsen, understreker at alt som er koblet til strøm, kan ta fyr.

– Alt som er koblet til strøm kan ta fyr, uavhengig om produktet er gammelt eller nytt. I dette tilfellet har det tatt fyr i displayet, sannsynligvis på grunn av en elektrisk feil, sier han.

Ifølge brannsjefen kan en dårlig vedlikeholdt vaskemaskin føre til vesentlig brannfare.

– Det er viktig å gjøre maskinen ren ved å tømme og rense sil, filter og pumpe. Da er sjansene mindre for at det oppstår brannfare, sier han.

Vask når du er hjemme

Reinholdtsen oppfordrer også folk til å sette på vaskemaskinen når man er ute av huset.

– Mange setter på både vaskemaskin og oppvaskmaskin mens de er på jobb, noe som ikke er lurt i tilfellet noe skulle skje. Vask heller på ettermiddagstid når du er hjemme og har tilsyn, sier han.

Kunne blitt husbrann

Ifølge Reinholdtsen var vaskemaskinbrannen på Myre mandag, et godt eksempel på hvor viktig det er å være hjemme mens vaskemaskinen går.

–  Det gikk heldigvis bra fordi han var hjemme. Hadde han ikke vært det, hadde sannsynligvis utviklet seg til en farlig husbrann, slår Ken-Ivan Reinholdtsen fast.