– Om lag 20 personer ble så syke at de ikke kunne gå på jobb i tre-fire dager. Samtlige av de smittede hadde samme sykdomsbilde, sier smittevernlege Rune Steinum i Hadsel kommune.

Det var en kommersiell aktør som hadde levert maten til selskapet.

Smittevern

– Jeg meldte fra om smitten 21. mars. Det var ingen dramatikk, men alle fikk feber, oppkast og diaré, sier smittevernlege Rune Steinum til VOL.

Smitten ble meldt til sentraladministrasjonen i Hadsel, helse- og sosialsjefen samt legekontorene mens smitten pågikk. Smitten ble også meldt til Fylkesmannen i Nordland samt Folkehelseinstituttet. Mattilsynet har også vært involvert i undersøkelser.

– Utbruddet ble kartlagt, vi registrerte 20 syke og vi klarte å oppspore smittekilden. Vi konstaterte at det ikke var flere syke. Det var heller ikke fare for økt smitte, sier smittevernlege Rune Steinum til VOL.

Matbåren smitte

Smittevernlegen sier at smitten ble overført i forbindelse med tilberedning av mat. Det er snakk om matbåren smitte fra en syk person som laget mat til det private selskapet som ble rammet.

Kilden til smitten var ikke selv klar over smitten og hadde ingen symptomer. Her kan vi ikke legge skylden på noen, sier Steinum, som peker på at dette er en vanlig smitte vinterstid.

Han konstaterer imidlertid at det var greit å få konstatert at meldingssystemene for smittsomme sykdommer fungerte godt i Hadsel kommune i dette tilfellet.

Personvern

Utbruddet har ikke vært offentlig kommunisert tidligere. Offentlighetslovens paragrafer om «utsatt offentlighet» har vært brukt.

Kommunelege Ingebjørn Bleivind i Hadsel bekrefter overfor VOL at detaljer rundt tilfellet har vært holdt tilbake fordi det aldri var fare for smitte av andre i befolkningen, samtidig som man ønsket å unngå identifisering. Utsatt offentlighet for opplysninger om blant annet tid og sted for hendelsen, begrunnes med personvernhensyn for å unngå at enkeltpersoner i et ellers lite lokalsamfunn skal bli skadelidende.

– Det var ingen grunn til å anta at smitten ville få betydning for den øvrige befolkningen. Om det hadde vært tilfelle, ville vi ha varslet folket i kommunen, men dette var altså et engangstilfelle, sier kommunelegen i Hadsel.

Detektivarbeid

Mattilsynet i avdeling midtre Hålogaland, Region Nord, gjennomførte i samarbeid med smittevernlegen og kommunelegen i Hadsel et nitidig detektivarbeid for å finne ut om smitten var næringsmiddelbårat eller ikke.

Avdelingssjef Katrine Flostrand i Mattilsynet avdeling midtre Hålogaland sier følgende om utbruddet.

– Vi samarbeider med kommunelegen i slike saker. Når vi får beskjed fra kommunelegen, hjelper vi til med å finne ut hvor smitten komme fra. Dette gjelder spesielt når det er mistanke om matbåren smitte og når legen mistenker at det er mange som har blitt syk og mange har spist noe som har gjort dem syke.

Avdelingssjef Katrine Flostrand i Mattilsynet sier at de undersøkte hvor og hvordan de 20 i Hadsel ble smittet.

– Det er ikke alltid slik at det siste man spiste er smittekilden. Vi har derfor spurt alle de syke hva de har spist over flere dager. Deretter har vi analysert svarene for å finne ut hva som gjorde at smitten oppsto. Våre undersøkelser konstaterte at det var snakk om Norovirus, som er veldig smittsomt, sier hun til VOL.

48-timers regel

Avdelingssjefen ønsker ikke å gå i detaljer om hendelsesforløpet knyttet til det aktuelle tilfellet i Hadsel, men vil minne alle om 48-timersregelen for at det ikke skal skje igjen. Den går enkelt og greit ut på at man skal være frisk i 48 timer før man lager mat til andre. Det gjelder også når far og mor lager frokost eller matpakke til barna.

Katrine Flostrand i Mattilsynet sier at det er enkle, men viktige tiltak som skal til for å unngå smitte med Norovirus. Det er veldig viktig med god håndvask før man tilbereder mat til andre. Det er ikke nok å sprute vann på hendene. Det må vaskes grundig med såpe. Og så må man tørke godt med papir til slutt, sier hun til VOL.