Det sier han til VOL. I morgen møter han Cermaq til forhandlinger om overtakelse av slakteriet. I første omgang kan slakteriet bli brukt til laks.

– Får vi overta, kan vi slakte laks fra mai måned, og starte med slakting av torsk etter sommerferien, sier Reinholdtsen. Han understreker at prosjektet ennå ikke er fullfinansiert.

Tredelt

Andre Reinholdtsen er en av Norges fremste eksperter på fangst- og levendelagring av torsk. Han er også mannen bak flere «Torskehotell». Han ønsker å ta levendelagringen ett steg videre. Dagens akvakulturforskrift omfatter ikke restitusjons- og mellomlagringsmerder for levendelagring av fisk i inntil 12 uker. Reinholdtsen ønsker å ha fisken lengre i merdene enn tre måneder av markedshensyn.

Han opererer i dag under reglene  om at torsk ikke kan mellomlagres lengre enn 12 uker. Det betyr at fisk som er fanget i april og mai, må være ute av merdene i juli og august. Det betyr at tilgangen på levendelagret torsk blir mindre utover høsten. Da er det tradisjonelt veldig liten tilgang på fersk torsk. Den som kan levere stabilt på denne tiden av året, kan få godt betalt.

Reinholdtsen har derfor søkt om ordinære oppdrettstillatelser for torsk. Disse er til behandling hos ulike sektormyndigheter.

Slakteri

Reinholdtsen sier at han har tilgang til 1.200 tonn levende torsk, men dette kan økes raskt dersom planene faller på plass.

– Vi sliter med å ha fisk tilgjengelig om høsten. Derfor må vi få ordinær tillatelse til oppdrett. Vi kan rett og slett ikke forvente å få dispensasjon til å holde torsken i merdene lengre enn 12 uker, som dagens regelverk tilsier. Da oppstår problemet: Hvor skal fisken slaktes? Det er veldig strenge regler for hvitfiskbedrifter og laksebedrifter, som gjør det vanskelig å kombinere slakting av torsk og laks.

Et slakteri i Alsvåg er derfor midt i blinken for oss, sier han.

Samarbeider

Reinholdtsen samarbeider med en eksportør, og er også nært tilknyttet Primex, den nye fabrikken på Myre. Eksportøren er tiltenkt en eierposisjon i Cermaq-anlegget på Alsvåg. Han vil foreløpig ikke fortelle hvem dette er, men sier at oppdrettsplanene, slakteriet på Alsvåg og eventuell videreforedling i Øksnes henger samme.

– Skal torsken selges «rund» eller som filet?

– Jeg tror at det til å begynne med blir 50-50, men jeg arbeider mye med proteiner fra torsken. Jeg tror at torsken, dersom man utnytter hele fisken med innvoller, hode og ryggbein, kan være verdt over 100 kroner kiloet. Da vil det ikke lønne seg å sende fisken ut med bein i seg. Da må det skjæres filet, sier Reinholdtsen.

- Har du tro på at det blir en avtale i morgen?

-Jeg ønsker og håper det, men fram til pennen har vært i virke er det mange x-er og y-er. Det er ufattelig mange ting som skal på plass, sier Reinholdtsen.