Frank Bakke-Jensen (H) ble valgt inn som stortingsrepresentant fra Finnmark, og «pendla» mellom Stortinget og Båtsfjord en lang periode. Det har blitt vanskeligere etter at han ble statsråd i 2016, og dermed syns han det beste er å melde flytting, sier han til iTromsø.

– Som statsråd er arbeidsuken min mye tettere og jeg er veldig sjelden i Finnmark. Jeg har ikke lyst til å havne i en debatt hvor jeg anklages for å aldri være i Finnmark, men likevel har bostedsadresse der og nyter godt av skattefordelene. Derfor mener jeg det er ryddigst å melde flytting, sier han.

Kona hans bor i Tromsø, og de to bor dermed nå sammen.

– Dermed har Norge fått en forsvarsminister fra Tromsø, sier Hilde Sjurelv, som har bodd i Tromsø hele livet, og gifta seg med Frank sommeren 2015, til avisa.

Siden fylkessammenslåinga ikke har trådt i kraft, flytter Bakke-Jensen over ei fylkesgrense, noe han aldri har gjort før. Faktisk har han ikke engang flytta fra Båtsfjord før han nå gjør det som 53-åring.

– Hvordan føles det å forlate Finnmark?

– Det føltes litt rart å flytta fra hjemfylket. Jeg tenker på meg selv som båtsfjording og finnmarking, og slik vil det nok fortsette å være selv om jeg har flyttet hit, svarer Bakke-Jensen på spørsmålet fra iTromsø.

– Saken er avgjort

Statsråden mener snakket om folkeavstemning om denne sammenslåinga, er bortkasta.

– Man må respektere demokratiske prosesser, og denne saken er nå blitt avgjort av to storting. Å skulle ha en folkeavstemning nå er så umodent at det bare er skadelig for saken. Jeg håper Finnmark kan ta til vett så vi får på plass et regionalt nivå som er til det beste for innbyggerne, sier han til avisa.

– Hvorfor stritter Finnmark sånn imot?

– Finnmark styres av et parti som på alle måter er sand i maskineriet. Finnmark Arbeiderparti melder seg på mange måter helt ut, og det er skadelig både for næringslivet og befolkningen i Finnmark, sier han.

Etter flyttinga har det blitt blant annet toppturer - med livvakter på slep - for paret.