Dersom den mulige alliansen Frp, Høyre, MOS og Venstre får flertall i kommunestyret er det de som peker ut hvem som blir ordfører i 2019–2023. Men hvem kan det i så fall bli?

– Kunne du tenke deg å bli ordfører i Hadsel, Arne Ivar Mikalsen?

– Etter å ha sittet tre perioder i kommunestyret og formannskap. To i fylkestinget. Samt deltatt i rikspolitikk, noe jeg stadig gjør, så vil det være i overkant beskjedent å avvise det spørsmålet. I så fall vil jeg fokusere på en borgermester-rolle. En ordfører for alle. Alle innbyggere og politikere. Samt jobbe mye og hardt utad mot regjering og Stortinget. Det er der mye av det som angår oss skjer. Etter at Venstre gikk inn i regjering, er slikt arbeid betraktelig enklere, mener han.

– Godt samarbeid i opposisjonen

Hadsel Venstre er ennå et lite stykke unna startgropa for forberedelsene til neste valg.

– Vi starter med ei felles samling for Nordland, Troms og Finnmark. En form for avspark med arbeidet mot valget. Den blir på Sommarøy i Troms. I juni. Der deltar vi med flere fra Hadsel Venstre, forklarer han.

– Hvem vil dere samarbeide med for å få et nytt flertall?

– Vi vil i utgangspunktet samarbeide med alle som vil gi oss påvirkning. Men jeg vil presisere at vi har hatt en godt samarbeid med dagens opposisjon siden 2007, sier han.

Vil jobbe for mer åpenhet

På spørsmål om hvilke saker som blir viktige ved neste valg, svarer Mikalsen slik:

– I kommunepolitikk er det alltid de feltene kommunen har ansvar for som blir viktige. Altså eldreomsorg, barne- og ungdomsskole, kommunale veier altså tjenester folk møter i det daglige. Samt fokus på samarbeid med andre kommuner der vi har noe å hente, opplyser han.

Men Mikalsen trekker fram én sak han vil jobbe mye med.

– Bedre håndtering av åpenhet i kommunal politikk og forvaltning. Som åpenhetsbarometeret pressen nylig slapp viser: Hadsel ligger ikke godt an på den statistikken. Kommunen er ikke til for seg og sitt. Men for innbyggerne, disse bør vite det aller meste om hvem, hva og hvorfor i kommunen. Så vil det bli viktig å høre mer på hva innbyggerne mener om saker som angår dem direkte. Der synes jeg det har sviktet en del, mener han.