De fleste partiene har nå begynt nominasjonsprosessene sine fram mot valget i 2019. Det er lokalvalg, som betyr at nye kommunestyrepresentanter skal velges i samtlige kommuner.

Ønsker gjenvalg

Øksnes-ordfører Karianne Bråthen trives med jobben, og ønsker gjerne å fortsette.

– Jeg har lyst til å stille for Ap igjen, det har jeg jo. Men nominasjonskomiteen og medlemmene er de som avgjør, sier hun.

Øksnesordfører Karianne Bråthen. Foto: Arkivfoto

Det politiske klimaet i Øksnes har tidvis i perioden vært preget av harde fronter. Likevel har det ikke avskrekket Bråthen fra å stille seg disponibel for en ny periode.

– Det å komme inn som ordfører for første gang, det er en bratt læringskurve. Det er noe annet å være ordfører enn å sitte i kommunestyre eller formannskap. Men det er også utrolig inspirerende, du får se en helt annen side av kommunen. Jeg har fått adskillig mer respekt for de kommunalt ansatte, og hvordan de står på for å levere gode tjenester for innbyggerne, sier hun.

Ikke bestemt seg

Bø-ordfører Sture Pedersen er ordknapp om saken når VOL kontakter ham torsdag. På spørsmål om hvorvidt han ønsker å stille til en ny periode som ordfører, er svaret:

– Det har jeg ikke bestemt meg for.

– Høyre og Ap har samarbeidet i posisjon denne perioden, er det aktuelt å fortsette det samarbeidet?

– Det er i hvert fall noe som må diskuteres, vi har ikke snakka om det ennå. Det er uansett naturlig å evaluere samarbeidet, sier Pedersen, som legger til at han er fornøyd med samarbeidet både med Ap og med partiene i opposisjon.

Håper å fortsette

I Sortland har Ap-laget ikke begynt med nominasjonsarbeidet ennå. Men sortlandsordfører Tove Mette Bjørkmo har tenkt på saken.

– Ja, jeg er der at hvis partiet vil ha meg, sier jeg ja. Vi har ikke starta nominasjonsprosessen ennå, jeg håper og tror at Sortland Ap nominerer meg, men jeg ønsker først og fremst at Ap vinner valget, uansett nominasjon, sier hun.

Sortlandordfører Tove Mette Bjørkmo. Foto: Arkivfoto

I dag samarbeider Ap med Sp, SV og Rødt i posisjon.

– Det har vel fungert sånn samarbeid bruker å gjøre. Man er enige om det meste, men  noen saker er man uenige om. Det har i hovedsak fungert veldig bra. Jeg er veldig fornøyd hittil, selv om vi har noen uenigheter, sånn er det i politikken. Vi har ikke diskutert om vi skal fortsette med koalisjonen i neste periode, men jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal det, sier Bjørkmo.

Høyre har foreløpig ikke lansert noen ordførerkandidat, men har gått bredt ut og bedt om innspill. De håper å sikre seg ordførerkjedet og politisk posisjon etter valget.

Gir seg i Andøy

Andøy-ordfører Jonni Solsvik varslet alt i november at han ikke ønsker å stille til gjenvalg. Dermed går Høyre-ordføreren av etter valget, uavhengig av resultat. Han har sittet som ordfører siden 1999.

Høyre sliter på meningsmålingene, og om de slår til, ligger det an til at ordførerkjedet kan havne hos et helt annet parti, nemlig Senterpartiet.

Der er lokallagsleder Knut Nordmo en naturlig person å spørre - han toppa også lista for Sp under valget i 2015. Dersom han havner øverst på lista til neste år, kan han bli ordfører. Er det noe han har tenkt på?

– Det er i gang en nominasjonsprosess, den har akkurat starta. Jeg kan ikke konkludere med hva komiteen vil gjøre, jeg har vel forsiktig antyda at jeg kan tenke meg å stille på lista til Sp. Men jeg har sterk tillit til jobben nominasjonskomiteen skal gjøre, sier han.

Knut Nordmo, Andøy Senterparti. Foto: Jørn Aune

– Opp til nominasjonskomiteen

Siv Dagny Aasvik er ordfører for Ap i Hadsel. Hun vil ikke svare på om hun ønsker å fortsette.

– Stiller du til gjenvalg?

– Den samtalen vil jeg ta med nominasjonskomiteen når den er nedsatt.

– Når skjer det?

– Det må du nesten spørre Jacob Normann Jacobsen om, lederen i Hadsel Ap. Men jeg regner med at det skjer innen kort tid. Vi har vel regler om at nominasjonskomiteen skal komme med sin innstilling innen november. Så har det i noen tilfeller vært slik at de øverste navnene på lista slippes tidligere, men det må være opp til partiet eller ikke om en slik løsning velges.

Sykehjem og medvirkning

– Trives du som ordfører, da?

– Det er vanvittig spennende å være ordfører i en kommune som Hadsel. Vi er i ferd med å gjennomføre store investeringer innen helse og omsorg, vi bygger ny skole, vi er offensive når det gjelder næringsutvikling, eksempelvis ved å tilrettelegge for Nordlaks’ utvikling i forbindelse med havfarmprosjektet, sier hun.

Øksnesordfører Bråthen svarer slik på hva hun er mest fornøyd med i sin periode:

– Jeg er veldig fornøyd med at vi fikk gjennom å få etablert vg2 fiske og fangst til høsten. Det hang høyest for meg. Så er jeg også fornøyd med å ha fått nedsatt et trepartsorgan, opptatt av prosesser og dialog. Det hanlder om hvordan man kan involvere folk best mulig. Utrolig flott. Der sitter tre politikere, tre fra administrasjon, oh tre tillitsvalgte fra fagforeningene. De drøfter ulike ting som skal i gang, eller er i gang, og tenker medvirkning og forankring.

Sortlandsordfører Bjørkmo er fornøyd med at de har innfridd løftet om demensplasser.

– Jeg er i hvert fall fornøyd med at vi har fått til å åpne de ekstra demensplassene, og vedtatt bygging av nytt sykehjem. Det er jeg veldig fornøyd med, og glad for at vi har fått til, sier hun.

Når det gjelder hva hun er mest misfornøyd med, oppgir Bråthen frustrasjon over å være ordfører i en kommune med svært stram økonomi. Det kan også være vanskelig å få kommunisert til velgerne, mener hun.