Etter år med splittelse og fellesliste klarte Siv Dagny Aasvik og Arbeiderpartiet i 2015 å samle nok stemmer til å ta over makta i kommunestyret sammen med sine allierte i Senterpartiet og SV. Dermed var åtte år med Frp-ordfører i Hadsel over.

–BEDRE NÅ:–Jeg har inntrykk av at Hadsel Høyre har tatt et oppgjør internt og innsett at det de gjorde før forrige valg ødela for dem, sier han Ronny Gabrielsen (Frp). ARKIVFOTO

Hvem skal toppe listen?

Nå har Hadsel Høyre startet jobben som de håper vil sørge for at det ender med én periode med ordførerkjedet for Aasvik.

– Vi har plukket ut hvem vi ønsker i nominasjonskomiteen, men det er ikke endelig vedtatt av styret. Derfor kan jeg ikke si navn ennå. Men jobben fram mot valget 2019 er absolutt i gang, sier leder Lena Arntzen.

Media liker som mange kanskje har merket å spekulere i hvem som blir de forskjellige partienes ordførerkandidater. I Høyre, der forrige ordførerkandidat Lina Vibe har trukket seg fra sine politiske verv, synes det foreløpig ganske åpent.

– Det er naturlig å se mot lederen, leder Lena Arntzen?

– Jeg forstår at du tenker tanken. Men foreløpig vil jeg la nominasjonskomiteen gjøre jobben sin. Jeg har ennå ikke tenkt nøye gjennom hva jeg vil svare dersom det skulle komme et slikt spørsmål, sier hun.

– Hva fungert bra i det siste

Men om vi løfter blikket fra person til parti, er det ingen tvil om at Arntzen og hennes kollegaer har begynt å tenke strategi og mulige løsninger etter at stemmene er opptalt valgnatten 9. september 2019.

– Det har tegnet seg et bilde sammen med de andre opposisjonspartiene. Samarbeidet har fungert såpass bra mellom oss den siste tiden at det kan være et fundament for et fremtidig fellesskap, sier hun.

Arntzen erkjenner at en slik allianse mellom partiene utenfor dagens flertall, med unntak av Rødt, er essensiell for å ha noen mulighet til å komme i posisjon neste år. Da er det Melbu og omegn samarbeidsliste (MOS), Venstre og Fremskrittspartiet hun primært har i tankene.

– Vi er nødt til å få til et samarbeid med Frp, med Venstre og MOS. Vi kommer ingen vei alene, så jeg håper vi klarer å finne grunnlag for et samarbeid, sier Høyre-lederen.

På bedringens vei etter bruddet

I 2011 inngikk Frp og Høyre i Hadsel før valget en formell avtale om samarbeid som førte til at Kjell-Børge Freiberg (Frp) fortsatte som ordfører og Inger Hope (H) ble varaordfører. Før valget i 2015 slo det ned som en overraskelse hos mange da den nye Høyre-ledelsen brøt med Frp og søkte mot sentrum. Siden den gang har forholdet mellom de to partiene tidvis vært anstrengt, men nå er ting altså på bedringens vei.

– Hva har skjedd?

– Jeg tror begge parter har sett at vi må stå sammen for å ha mulighet til å havne i posisjon og kunne få gjennomslag for politikken vår, sier hun.

– Har hatt Høyre-besøk

Ronny Gabrielsen, gruppeleder for Frp, er opplever også at forholdet mellom de to partiene har blitt bedre i det siste.

– For første gang siden «bruddet» hadde vi i Hadsel Frp denne uken besøk av en fra Høyre, nærmere bestemt Lena Arntzen, på vårt gruppemøte. Jeg har inntrykk av at de har tatt et oppgjør internt og innsett at det de gjorde før forrige valg ødela for dem, sier han.

Gabrielsen har ennå ikke avgjort hva han svarer om han blir spurt om å stå høyt på Frp-lista til neste valg. Men han berømmer samarbeidet hans parti har hatt med MOS og Venstre denne perioden.