Nikoline Spjelkavik og Victoria Røising i «Lost & Found production» samarbeider med regissør Magnus Sparsaas fra Arendal og 7 B på Andenes skole om teater.

– Vi ønsker å lage noe som er relevant for målgruppen, og har jobbet med tematikken sammen med klassen over fire skoletimer. Vi har snakket mye sammen, og elevene har kommet med spørsmål som de måtte ha. De er også prøvepublikum for oss med mulighet til å komme med kommentarer, sier Nikoline. Duoen har også lyst til å være der for dem som ikke får sett forestillinga, og har lagt ut Youtube-klipp på hjemmesiden deres.

– Vi synes selv at seksualundervisningen var for dårlig og kom for sent når vi var unge. Man bør vite hva som skjer i puberteten før man begynner i niende klasse. Vi har tatt utgangspunkt i hva slags forestilling vi kunne tenke oss å ha sett i 7. klasse, sier Nikoline og Victoria. De ser for seg de som går i 7. klasse som ungdom med en spesielt kaosfylt periode i livet.

Kaosfylte liv

– De forbereder seg til ungdomsskolen. Puberteten gjøre ikke kaoset mindre. Man har så mange bekymringer som egentlig er unødvendig. Vi ønsker å stikke hull på bekymringer som har vært tabubelagt å spørre om. Mange lærere kvier ser for å snakke om tematikken, sier Nikoline. Duoens oppfatning er at de unge vet mer enn man kunne tro.

Åpne og modige

– Det handler like mye å sette ord på følelsene for å gjøre det lettere å føre samtalen videre. Klassen har vært fantastisk åpne og modig, og vært ivrig til å delta med innspill, sier Nikoline. Victoria forteller at alle unntatt en var uenig i spørsmålet om at temaet om sex var for lite omtalt i skolen.

– Samtidig er det viktig å poengtere at dette ikke bare dreier seg om sex. Tematikken dreiser seg omkring identitet, følelsesmessig aspekt ved det å være forelsket eller bli holdt utenfor, forklarer Victoria. Duoen bruker følelser som utgangspunkt for å fortelle om temaet. Forestillingene spilles på Andenes skole og Åse Montessoriskole. I tillegg til en åpen forestilling torsdag kveld.