Stortinget skal i vår igjen diskutere nedleggelsen av Andøya flystasjon – som ble vedtatt av Stortinget 15. november 2016.

Ordfører Jonni Solsvik har siden den mørke novemberdagen jobbet hardt for å få frem faktagrunnlaget for et vedtak han er dypt uenig i. Det skjer til tross for at hans eget parti Høyre synes å være aller ivrigst i å gjennomføre nedleggelsen. Og innsatsen til Solsvik er åpenbart ikke like populær over alt.

– Det er noen som oppfatter dette som omkamp og at det har betydning for viljen til å bidra til omstilling i Andøy. Jeg har mottatt slike signaler, og det har ikke betydning for meg. Men jeg synes det er ubehagelig, sier Solsvik.

Han sier at han har fått signalene både fra personer i Høyre, men også fra personer i andre partier.

– Jeg synes ikke noe om det. Jeg mener vi har opptrådt ryddig og saklig når det gjelder de tingene vi ønsker å få belyst. En folkevalgt ordfører har et ombud, og det er ordførerens plikt og rett til jobbe for kommunens interesser så lenge det skjer innenfor de demokratiske rammene vi har, sier Solsvik.

Lojalitet

Han sier at signalene går på at han som Høyre-ordfører ikke er lojal mot eget parti når han arbeider videre for at Andøya flystasjon skal bestå.

– Noen mener at jeg som Høyre-ordfører skal være lojal. Men lojalitet kan ikke bety at man lydig skal holde kjeft. Man må kunne stille spørsmål om vedtak man mener ikke er rett. Det vil være en farlig utvikling om man ikke skal kunne gjøre det. Det vil være misforstått lojalitet om man skal holde kjeft og ikke ta vare på ombudet man har, sier Solsvik.

– Ikke fra regjering eller partiledelse

Han sier at Andøys kamp for flystasjonen er et rikspolitisk tema.

– At man får slike signaler, betyr at det er noen som har snakket om det. Dette er et rikspolitisk tema, men det kommer ikke fra regjeringen eller ledelsen i mitt eget parti. Det skulle bare mangle. Men det kommer fra et nivå det ikke burde kommet fra, og det har vært viktig for noen å få formidlet disse signalene til meg, sier Solsvik.

– Noen er frustrert

Han reagerer sterkt på signalene om at omstillingen i Andøy skal stå på vent inntil man gir opp kampen for flystasjonen.

– Det er helt uakseptabelt, og jeg kan ikke tenke meg at det har betydning. Det er nok noen som er frustrert over at det fremmes argumenter som er relevante for å vurdere vedtaket på nytt, sier Solsvik.

– Ikke fornøyd med framdriften

Samtidig som han ikke tror signalene påvirker regjeringens arbeid med omstillingen i Andøy, er han heller ikke fornøyd med framdriften.

Halvannet år etter vedtaket om nedleggelse har det skjedd svært lite fra statlig hold når det gjelder omstilling.

Det kom ingen penger til havneprosjektet på Andenes i budsjettet for 2018. Regjeringen har ikke startet arbeidet med å utrede et nasjonalt dronesenter i Andøy og man venter fortsatt i spenning på signalene om senteret for oppskytingen av satellitter. Det siste kan det skje noe med i revidert statsbudsjett som legges frem i vår.

– Vi er ikke fornøyd med framdriften. Det er noe vi har påpekt hele veien, men jeg kan ikke tenke meg at det er en kobling. Det ville i så fall være uhørt, sier Solsvik.

Han tror det kan være flere årsaker til at det tar tid før regjeringen fremmer forslag som kan oppfylle Stortingets merknad om «ekstraordinær statlig innsats» for Andøy.

– Det kan være at man må avklare Forsvarets fremtidige behov for Andøya flystasjon. Jeg har forståelse for at det er en del av prosessen, sier Solsvik.