Norsk ornitologisk forening (NOF) lokallag Vesterålen frykter for at en av de siste gjenværende lokale koloniene med gråmåse samt hekkende rype skal bli skadelidende dersom Hadsel kommune bestemmer seg for å bygge ut boligfeltet Solsiden sørøst på Børøya ved Stokmarknes i Hadsel kommune.

I en høringsuttalelse til Hadsel kommune, basert på reguleringsplanen som er ute på høring, stiller NOF Vesterålen seg kritisk til utbyggingen på Børøya.

– Sentralt i planområdet ligger en av kommunens få gjenværende måsekolonier. Det er også et viktig hekke- og beiteområde for de rypene som fortsatt oppholder seg på Børøya, sier NOF i sin høringsuttalelse.

Retningslinjer

Foreningen viser til noen sentrale retningslinjer fra stortingsmeldingen «Natur for livet» behandlet av Stortinget for et par år siden.

«Regjeringen legger følgende prinsipper til grunn for arealbeslutninger som berører naturmangfold: Ved arealinngrep og arealbruk skal det så langt mulig – sett i lys av andre samfunnsformål – tas vare på den mest verdifulle naturen. Dette krever god planlegging basert på et godt og oppdatert kunnskapsgrunnlag. Dersom viktige naturverdier står i fare for å bli forringet eller ødelagt, er den foretrukne løsning i utgangspunktet å velge en annen lokalisering for tiltaket. Vektlegging av andre viktige samfunnshensyn kan imidlertid føre til et annet resultat. Disse prinsippene følger av naturmangfoldloven sammen med sektorlovverket.»

Bekymret for måsene

– Sett i lys av dette ønsker vi at den planlagte boligbyggingen legges på is inntil videre, skriver leder for NOF Vesterålen, Anita Stormoen, i høringsuttalelsen.

– Så å si alle måsearter er i tilbakegang og av de ti måseartene som hekker i Norge, inkludert Svalbard og Jan Mayen. Syv av disse befinner seg på norsk rødliste fra 2015. For sildemåse og gråmåse er situasjonen liknende, men bestandsnedgangen har ikke vært stor nok til å komme på rødlista. At bestandsnedgangen for gråmåse ikke er stor nok til at arten kommer på rødliste betyr ikke at alt er såre vel. Gråmåser regnes som tilpasningsdyktige fugler, men selv denne artens bestander viser urovekkende utviklingstrekk, sier NOF-lederen i høringsuttalelsen.

Gråmåse har etter alt å dømme hatt en kraftig tilbakegang i bestanden de siste ti årene, i følge NOF Vesterålen. I 2006 ble bestanden estimert til 233.000 par. I 2014 var den estimerte bestanden kun 72.000 par. Bestanden er redusert med 30 prosent i Nordsjøen og Skagerak, og med 72 prosent i Barentshavet (Troms og Finnmark) i perioden 1988-2013. Bestanden i Norskehavet vet man mindre om på grunn av få tellinger. I Sverige er arten rødlistet som sårbar.

Naturverdiene taper

– Det er fint at kommunen i sin saksbehandling utreder miljøaspektet. Det hjelper bare så lite når resultatet blir at naturverdiene taper! NOF Vesterålen lokallag har tidligere uttalt seg om dette boligområdet til høring av den vedtatte kommuneplanens arealdel, men vårt innspill ble den gang ikke vektlagt. Vi ønsker at det planlagte boligområdet blir stilt i bero inntil videre, og at man satser på allerede godkjente utbyggingsområder, blant annet  Rishaugen/Bjønneset i Tømmervika, hvor interessekonfliktene er mindre, fremhever leder Anita Stormoen.

NOF Vesterålen er en av flere instanser som har rett til å uttale seg i høringsrunden som Hadsel kommune har for Solsiden på Børøya.

Fuglelivet

I Hadsel kommunes utredning av fuglelivet i området, kkonkluderer man med at storspove antas å ha fast tilhold i området samt at teist antas å ha fast tilhold i nærheten av planområdet.

– Det er på selve planområdet ikke registrert lokalt eller regionalt sjeldne arter og men noen rødlistede arter som når opp til å bli kategorisert som viktige etter direktoratets kriterier, av regional verdi. Vurderinga er at området har lokal og regional verdi som intakt habitat for ulike rødlisteartede fugletyper. Samlet vurderes verneverdiene av naturmiljøet i planområdet til middels.

I følge kommunens egne vurdering er vil fugletrekk gjennom området, både i form av næringssøk, lokale forflytninger og sesongtrekk, kunne bli påvirket av slike inngrep som dette næringsområdet innebærer.

Hekking

– I forhold til hekke-/ynglelokaliteter er for eksempel noen rovfuglarter sårbare for forstyrrelser ved reiret innenfor en avstand på flere hundre meter. Forandringer i vannsystemet i myrområder vil også kunne påvirke faunaen, og da spesielt for vadefugler. Vegetasjonen i influensområdet vil bli påvirket på grunn av arealbeslag. Infrastruktur slik som bygninger, veier og andre regulerte uteområder vil gjøre at vegetasjonen går tapt. Endringer i vannbalanse og dreneringsforhold som følge av et tiltak vil også kunne gjøre at det blir endrede økologiske forhold for vegetasjonen utenfor de arealene som blir direkte påvirket av tekniske inngrep. Dette gjelder spesielt nedstrøms tiltaksområdet. Tiltak kan også, generelt sett, føre til at det blir økt tilgjengelighet til enkelte naturområder som i dag er lite brukt nettopp fordi de er vanskelige å oppsøke, heter det fra kommunens utredning.

Biologisk mangfold

Norsk landbruksrådgiving har vurdert konsekvensene knyttet til det biologiske mangfoldet i planområdet.

– Det planlagte tiltaket vil påvirke naturtypen kystnedbørsmyr slik at den ikke lenger er intakt, sjøl om tiltaket er noe avgrensa og ikke påvirker hele området som naturtypen dekker. Samlet vurderes verneverdien i planområdet til middels. Omfanget av utbyggingsplanene er vurdert til litt under middels negativt. Som et resultat av dette er konsekvensene satt til middels negative, skriver Norsk landbruksrådgiving i sitt sammendrag knyttet til utredningen.

– Det er liten eller ingen indikasjon på at planområdet har høy verdi på grunn av et stort biologisk mangfold. Det vurderes derfor at tiltaket ikke vil redusere artsmangfoldet i noen stor grad. Naturtypen kystnedbørsmyr bør imidlertid vurderes i forhold til andre forekomster av naturtypen i kommunen og regionen, heter det fra Norsk landbruksrådgiving, som ikke har vurdert faunaen i området, det vil si eksempelvis gråmåse og rype.