Søskenbarna Henriette Valen (9) og Malin Hansen Valen (6) syntes det var både gøy og viktig å være med å rydde i gatene på Stokmarknes i helgen.

– Det er for mange som hiver søppel i naturen, og det er ikke bra. Blir det for mye søppel, så dør jo naturen, forklarte yngste søskenbarn Malin (6).

Sammen med bestemor var de to jentene i full gang med å rydde gatene da VOLs utsendte stakk innom frivillig-kontoret til Stokmarknes Vel i Markedsgata. Der var velforeningens Kate Adolfsen Trabelsi og Hans Christian Haakonsen i full gang med å tipse og rettlede de frivillige som stakk innom for å hjelpe til.

– Jeg er ikke i tvil om at det er skjedd noe med engasjementet. Det er en tydelig forskjell fra for ett år siden, sier Adolfsen Trabelsi.

Nasjonal drahjelp

– Det er som kjent en nasjonal kampanje på gang som heter «Hold Norge rent». Veldig mange har fått øynene opp for den store Strandryddedagen, og det gir uttelling også lokalt, sier Adolfsen Trabelsi.

For velforeningens del gir det seg blant annet utslag i at lag og foreninger i mye større grad tar kontakt for å hjelpe til med strandrydding.

– Mange har merket seg hvor mye plast det er i havet, og hvor viktig det er at vi tar grep. For lagene og foreningenes del er det veldig viktig å peke på at her er det mulig å gjøre seg gode penger på frivillighet.

Penger å tjene

– Dersom man tar kontakt med velforeningen, og sørger for nødvendig dokumentasjon i forkant, er det mulig å få inn fra to-tre tusen kroner, og helt opp til ti tusen kroner avhengig av størrelsen på lasset med søppel man klarer å få levert til Reno Vest, forklarer velforeningslederen.

– Du skal selge temmelig mange vafler for å klare å tjene ti tusen kroner, legger hun til.

– Det er bra det som sies i den nasjonale kampanjen: Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt, sier Adolfsen Trabelsi.

Gaterydding i fokus

I helgen var det Stokmarknes sentrum som gjaldt. Gatene skal ryddes og tømmes for søppel i forkant av nasjonaldagen 17. mai.

– Det holder vi atskilt fra Hold Norge rent og Strandryddedagen. Målet er å rydde Markedsgata, Havnegata, og deler av Richard Withsgate.

Denne uka kommer Hadsel brann- og redning med sine biler ut i gatene for å spyle og feie, og da ønsker vi at det er så lite søppel, og så få biler som mulig parkert ute i sentrumsgatene, oppfordrer Kate Adolfsen Trabelsi.