Han sier at Andøyasaken er vanskelig for Arbeiderpartiet.

– Det har vi vært oss bevisst. Vi har stilt spørsmål om beslutningsgrunnlaget helt frem til nå. Vi har søkt etter en avgjørelse som er riktig for Norges forsvarsevne, sier Gahr Støre til VOL.

– Luftvern viktig

I en kronikk skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen følgende:

– Da vi la frem langtidsplanen, var det i alternativet om en to-baseløsning Andøya-Evenes ikke lagt opp til luftvern på Andøya. Luftvern var derfor ikke en avgjørende faktor for basevalget. En delt løsning ble ikke valgt fordi dette uansett ble for dyrt.

Det er ikke Støre enig i.

– Jeg er ikke enig i at luftvernargumentet har falt bort. Tvert i mot er det viktigere i dagens bilde enn har var tidligere, sier Gahr Støre.

– Ikke beredskapsbase, men forsterkningsbase

I langtidsplanen ble det beregnet at en beredskapsbase på Andøya vil koste 2,7 milliarder kroner over 20 år. Gahr Støre sier at det ikke er det Arbeiderpartiet vil ha.

– Det vi går inn for er en forsterkningsbase for alliert mottak. En forsterkningsbase har et annet omfang til en lavere kostnad enn det en beredskapsbase har. Kjernen er fortsatt å ha en operativ flystripe på Andøya, sier Gahr Støre.

Tror på omstilling

Det er flere sivile prosjekter under planlegging som forutsetter bruk av områdene ved Andøya flystasjon. Gahr Støre frykter ikke at Aps forslag om en forsterkningsbase skal sette en stopper for disse prosjektene.

– Jeg er ikke redd for det. Vi har god erfaring med å få til sameksistens mellom det sivile og Forsvaret. Arbeiderpartiet føler et stort ansvar for å bidra til at det skapes ny aktivitet og nye arbeidsplasser i Andøy, sier Gahr Støre.

Han sier at storsamfunnet har et ansvar for å stille opp for Andøy.

– Men det er den sittende regjeringen sitt ansvar å komme med tiltak. Arbeiderpartiet har lagt inn ekstra penger i våre forslag til budsjett og det vil vi fortsette med, sier Gahr Støre.

– Åpner ikke for omkamp

Han frykter ikke at forslaget om å omgjøre Andøya til en forsterkningsbase inviterer til fortsatt kamp for flystasjonen.

– En forsterkningsbase er riktig ut fra Norges behov. Slike baser har vi flere steder. Andøya flystasjon er en flystasjon av høy kvalitet og det bør utnyttes. Men det er ingen invitasjon til omkamp, sier Gahr Støre.

– Viktig å konkludere

Han sier at det nå var viktig å konkludere om flystasjonens fremtid.

– Det var viktig å konkludere nå slik at vi ikke forlenger usikkerheten, både for Andøysamfunnet og for oppbyggingen på Evenes. Så må vi følge opp med tiltak som ivaretar Andøy-samfunnet, sier Gahr Støre.