– Det som er skummelt nå er at folk ikke tenker over at det er utrolig tørt i gresset. Når det i tillegg er en del bris, må parolen være at man tenker seg om to-tre ganger før man gjør opp ild, sier Nielsen til VOL.

Torsdag formiddag oppsto det to gressbranner i Sortland, med en drøy times mellomrom. Den første brannen fant sted ved Stihaugen, mens den andre oppsto i Holmstaddalen.

– I det første tilfellet var det noen som var uheldig med grilling, mens i det andre var det en bråtebrann som vi ikke fikk varsel om på forhånd, og da kjører vi rett ut, sier Nielsen.

Lurt å grille i fjæra

Han understreker at begge brannene var av det mindre slaget og at det ikke var snakk om spredningsfare til bygninger eller fare for menneskeliv. Nielsen ber personer som er lystne på å grille, om å være svært forsiktige.

– Sørg for at alt som har vært varmt blir kaldt før man går derifra. Engangsgrillen varmer opp grunnen og kan derfor være skummel. Dessuten bør grillen stå på en brannsikker plass. Da kan for eksempel fjæra være et bra sted, sier han.

– Vanskelige vurderinger

På spørsmål om det er ekstra tørt i gresset i år og derfor større brannfare enn tidligere, svarer Nielsen:

– Vi får slike perioder hvert år, men det spesielle i år er jo at vinteren tok slutt for bare et "kvarter siden", sier han.

Nielsen minner om at det ifølge forskriftene ikke er lov å fyre opp grillen i tettbygde og regulerte strøk, men understreker at det nylig kom en klausul i det nasjonale regelverket som gjør at menig mann og kvinne kan vurdere risikoen selv.

– Da er det mulig å vri seg unna forskriftene med denne vurderingsklausulen, men gjør du det, er det viktig at vurderingen er reell. Sett fra mitt ståsted skal du ikke fyre opp grillen dersom du er usikker. Selv en liten drittbrann kan plutselig bli stor og spre seg lynraskt, sier han.

Må si fra til 110

Når det gjelder bråtebrenning, som også har forårsaket noen brannutrykninger i Vesterålen i løpet av den siste måneden, presiserer Nielsen at det er viktig å følge reglene.

– Skal du brenne bråte må du si fra til 110-sentralen slik at de kan formidle det videre, men det er ikke 110-sentralen som gir tillatelse til bråtebrenningen, slår Nielsen fast.

Nielsen synes at folk i hans eget brannområde, Sortland, generelt er flinke til å respektere forskriftene.

– Folk er generelt flinke til å si fra, særlig innenfor landbruksnæringen. Med tanke på at vi ikke rykker ut så hyppig på bråtebrann, er mye som tyder på det, sier han.

– Bruk hodet

Øystein Bjerke ved 110-sentralen i Bodø, oppfordrer folk til å være ekstra forsiktige med ild i disse tørre tider.

– Vi ber folk om å være ytterst forsiktige. Det er bålforbud og ikke lov å brenne bråter eller bål nå, selv om man kan gjøre egne vurderinger i noen tilfeller. Dersom man for eksempel vil fyre opp et lite kaffebål, er det viktig å passe godt på og å bruke hode, slår Øystein Bjerke fast.

Ellers oppyser politiet i Nordland om at det er meldt inn ti lyng/gressbranner i løpet av torsdagen.

– Vi gjør forsatt oppmerksom på at det er tørt i bakken og det for tiden er forbudt å gjøre opp ild i terrenget, skriver politiet på Twitter.