– Dette betyr at vårt kundesenter på Stokmarknes tar imot kunder fra hele landet, sier direktør Arild Fredriksen i Trollfjord Bredbånd.

Trollfjord Bredbånd lanserer i disse dager smarthusløsningen Hitch, som samler over 100 smarte enheter, fra lyspærer til Sonos-høyttalere og vaskemaskiner, i én app. En åpen plattform gjør at stadig nye produkter vil være tilgjengelig, og mulighetene blir enda flere.

Senker terskelen

– Løsningen er enkel og kan brukes av alle, så terskelen for å få et smarthus har aldri vært lavere, sier Arild Fredriksen. Han forteller at Hitch kan passe huset mens du er på jobb eller på ferie. For eksempel vil en egen funksjon for hustilsyn gjøre at du enkelt kan late som om du er hjemme.

Flere muligheter

Man kan styre enheten via mobilen. Den største verdien ligger i å koble enhetene sammen i ulike situasjoner. Sovner du ofte på sofaen om kvelden, kan det være en idé å sette lys og TV-en til å skru seg av på et gitt tidspunkt. Har familien stadig en hektisk morgen, vil automatisk slukking av lys og nedregulering av varme når dere drar hjemmefra være smart. Smarthusløsningen skal rett og slett gi en enklere hverdag.

Arbeidsplasser

Ifølge Arild Fredriksen er det vanskelig å tallfeste hva den nasjonale nysatsingen betyr i antall arbeidsplasser, men han er veldig glad over å kunne kunngjøre at kundesenterdelen havner i Hadsel.

Det er 14 norske energiselskap som sammen eier Hitch. Konseptet er basert på en plattform utviklet av Deutsche Telecom.

– Det er svært mye som vil skje på feltet smarthusteknologi de fem årene vi nå har foran oss. Når Trollfjord bredbånd får anledning til å være med tidlig i fasen gir det oss mulighet til å bygge stor kompetanse. Vi blir både første- og andrelinjetjeneste, med direktekontakt med Tyskland. Energibruken til den enkelte forbruker vil være i stor endring fremover. Vi får blant annet mange flere elbiler, og må forberede oss på å ta i bruk systemer som kan hjelpe oss å porsjonere ut energimengdene som brukes, slik at det ikke blir overbelastning, forklarer Fredriksen. Han tror løsningene blir både forbrukervennlige og praktiske.