Mandag 14. mai publiserte Stenseng en video på Facebook, der hun ber om innspill til Arbeiderpartiet. Du kan se videoen her.

– Vi vil gi medlemmene i Arbeiderpartiet mer innflytelse på politikken, og fornye partiorganisasjonen, skriver Stenseng i en kommentar til videoen.

Og innspillene har kommet. Mange av dem fra andværinger, og handler om Andøya flystasjon. Men også folk utenfor Andøy har kommet med kommentarer – også om flystasjon-saken.

– Ikke det Ap jeg ønsker meg

– Jeg har vært trofast Ap-velger, men siden forrige stortingsvalg er jeg sofasliter. Et Ap som ligger så tett opp til Høyre-FrP som mulig i mange viktige saker, eller som ikke lytter til LO, er ikke det Ap jeg ønsker meg. Den sittende ledelsen klarer ikke å overbevise meg, verken i forhold til ACER eller Andøya, sier Harald Ness i en kommentar. Han er fra Oslo, men bor nå i Trøndelag.

Og nettopp Andøya, ACER (tilknytning til EUs energibyrå) og forholdet mellom Ap og LO er temaer som går igjen i kommentarene. Det er også flere som kommenterer at Ap har sluttet å lytte til velgerne sine.

Så hva synes så Stenseng om kommentarene, og har hun lest dem?

– Ja, jeg har lest kommentarene som har kommet på min Facebook-video. Jeg synes det er bra at folk benytter anledningen til å komme med synspunkter om saker som de er opptatt av, skriver Stenseng i et svar til VOL.

– Andøya vanskelig for Ap

Om Andøya-saken skriver hun følgende:

– Jeg har stor forståelse for at Andøya-saken er en vanskelig for mange, og den har også vært krevende for Arbeiderpartiet å håndtere. Nordland Arbeiderparti har vært klare i sitt syn. Arbeiderpartiets stortingsgruppe har brukt mye tid på å behandle saken, og ta alle motforestillinger på alvor. 9. mai fattet stortingsgruppa vedtak om å stå ved sin opprinnelige beslutning fra 2016, skriver Stenseng.

Forholdet til LO

Både når det gjelder Andøya og ACER hadde Ap og LO ulike oppfatninger. Stenseng mener det går bra.

– Både Andøya-saken og ACER-saken er eksempler på saker der det har vært ulike meninger innad i Ap, og der Ap og LO har hatt ulike vurderinger. Slik uenighet tåler vi i vårt parti, og det tåler det faglig-politiske samarbeidet. Vi har nok av saker der Ap og fagbevegelsen må stå sammen framover mot høyresiden. Det gjelder kamp for pensjon fra første krone, slutt på regjeringens sultefôring av sykehusene og kamp mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Jeg mener derfor vi trenger et enda sterkere samarbeid med fagbevegelsen, skriver Stenseng.

Ap hardt rammet i nord

I forbindelse med 1. mai, var Bjørnar Skjæran på Andenes. Han er leder i Nordland Ap.

– Arbeiderpartiet gikk tilbake i alle fylker, men mest i distriktsfylkene. Hva angår Nordland, er det ingen tvil om at det er Andøya-saken som førte til at Nordland Arbeiderparti for første gang i historien havnet under landssnittet for Arbeiderpartiet, sa Skjæran til Bladet Vesterålen.

Hva tror så Stenseng Ap må gjøre for å vinne tilbake tilliten velgerne i nord.

– Strukturering

– Jeg var nylig selv i Lofoten og Vesterålen og fikk høre om saker som er viktig for innbyggerne der. Motstanden var stor mot regjeringens forslag om strukturering av fiskebåter under 11 meter, som kan føre til kraftig nedbygging av sjarkflåten og tappe kystsamfunn for arbeidsplasser. Mange var også klare på at det trengs en langt bedre kommuneøkonomi, slik at kommunene kan satse enda mer på skole, eldreomsorg og andre velferdstjenester til innbyggerne. Dette er eksempler på saker, hvor Arbeiderpartiet har et klart alternativ til Høyre/Frp/V-regjeringen. Det må vi være enda flinkere på å synliggjøre framover, skriver Stenseng.

Hun peker videre på at Arbeiderpartiet etter hennes mening har mange dyktige ordførere i Nordland, som at disse har gode resultater å vise til.

– Det skal vi vise fram i tida fram mot kommunevalget, skriver Stenseng.