Etter at posisjonens forslag om ny skole i Sortland sentrum ble presentert for pressen tirsdag, har det kommet mange reaksjoner. Flere frykter dette i realiteten vil bety nedlegging av småskolene i Sortland, eller forskuttering av saken om skolestruktur som kommunestyret skal behandle senere i år. Ettersom posisjonen har flertall i kommunestyret, kan de avgjøre hvordan strukturen blir seende ut.

– Ikke nedleggelse

Sortlandsordfører Tove Mette Bjørkmo avviser dette.

– Sortland skole og Lamarka skole var eksempler på skoler vi mener rådmannen kunne se på, fordi de er slitt. Vi har overhodet ikke snakka om å legge ned noen skoler, sier hun.

– Så er vi veldig tydelige på at dette ikke henger sammen med skolestruktursaken som skal opp i formannskapet.

Kommer uansett

Ordføreren sier det, uavhengig av hvordan strukturen i kommunen for øvrig blir seende ut etter behandlinga av skolestrukturplanen, må bygges ny skole i Sortland sentrum.

– Alle er enige om at det trengs en ny skole i Sortland sentrum. Vi har fått rapporter som sier at Sortland barneskole ikke vil være lønnsomt å oppgradere, det vil være billigere å bygge nytt. Debatt om skolestruktur har høyt engasjement. Det er bra. Det er fint å få mye tilbakemeldinger. Men ny skole i sentrum må uansett til, og vi må starte prosessen nå. Det vil ta lang tid å realisere det, derfor må vi starte tidlig, sier Bjørkmo.

– Dersom man skal bygge ny skole i Sortland sentrum med plass til 500 elever, er det vel ikke unaturlig å se for seg å legge ned andre skoler i kommunen? Med mindre man ser for seg en stor økning i elevtallet?

– Det syns jeg ikke nødvendigvis, at det er naturlig. Vi har ikke sagt noe om dette. Vi vil avvente hva en skolestruktursak ender med. Vårt forslag har ingenting med dette å gjøre nå.