– Dette er et veldig bra initiativ fra den politiske ledelsen av Andøy kommune, slår Ole Johnny Nilsen, daglig leder av J. M. Nilsen Fisk AS på Nordmela, fast overfor VOL. Han peker på at Andøy er i omstilling. Det samme er fiskeindustrien i kommunen. Det letes etter nye aktiviteter. Derfor synes han «timingen» fra den politiske ledelsen er god.

Konflikt

I fiskeripolitikken er det mange konflikter og konfliktlinjer, og gode ideer kan møte motbør på grunn av dette. For eksempel kan det bli debatt om når fisken skal fiskes, hvilke fiskere som eventuelt skal få tilgang til kvotene og hva som skal skje med fisken når den kommer på land. Nilsen sier at et minimumskrav for en «Andøy-kvote» er at fisken landes og bearbeides i Andøy. Han vil ikke bekymre seg i dag over hva dette innebærer når regelverket til slutt eventuelt skal utformes. Han gleder seg mest over initiativet, og konstaterer at de fleste bekymringer er grunnløse. Det viktige er at industrien kan håndtere mer fisk.

– Fiskeindustrien i Andøy har kapasitet til å ta imot mer fisk. Dersom Andøy får egne kvoter må vi se på premissene. Det er noe jeg ser fram til, sier Nilsen

-Positivt!

Han får støtte av kollega Leif Kvivesen ved Andenes Fiskemottak.

– Det er utelukkende positivt om Andøy klarer å få fatt i mer fisk. Vi er jo «ranet» med fisk de siste årene via ferskfiskordninger, «hjeltneskvoter», distrikts- og samekvoter. Alt trekkes på kvotene til alle fiskere, og gjør at Andøy får mindre fisk, sier han.

Kvivesen mener at en eventuell «Andøy-kvote» må brukes i sesongen. Da er det god tilgjengelighet på fisken, og god kvalitet på fisken, men blir det bestemt at fisken skal fiskes utenom sesongen, skal vi klare det også, sier Kvivesen.

Han var fredag på studietur i Finnmark, og melder om «Klondyke»-stemning med mye aktivitet på grunn av ulike kvoteordninger som er etablert særlig for Finnmark.

Leif Kvivesen ved Andenes Fiskemottak er glad for Andøy-politikernes initiativ.