I går skrev VOL om oppropet fra Miljøpartiet De Grønnes Toine C. Sannes der hun ber Riksrevisjonen granske vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon og etablere Evenes som ny base for Norges maritime overvåkingsfly.

Når dette skrives har 2.073 personer signert oppropet.

Flere henvendelser

Foss skriver i en epost at dette ikke er den første henvendelsen Riksrevisjonen har fått om saken.

– Riksrevisjonen har det seneste året fått flere henvendelser om å se på flyttingen av basen for maritime overvåkingsfly fra Andøya til Evenes. Informasjon fra allmenheten er viktig som kilde om forhold som det kan være aktuelt for oss å undersøke. Ved valg av tema for undersøkelser konsentrerer Riksrevisjonen seg om områder som er særlig aktuelle og interessante for Stortinget. Utvelgelse av tema for revisjoner baserer seg på vurderinger av vesentlighet, risiko, relevans og aktualitet. Utgangspunkt for en revisjon vil være Stortingets vedtak og forutsetninger. Utbygging av Evenes og nedleggingen av Andøya blir sammen med andre offentlige investeringer og utbygginger løpende vurdert ut fra disse kriteriene, skriver Foss.

Opprop ikke nok

Han skriver videre at det må mer til enn stor støtte til et opprop før Riksrevisjonen setter i gang undersøkelse.

– Et opprop med stor støtte er isolert sett ikke et grunnlag for Riksrevisjonen til å iverksette en undersøkelse. Riksrevisjonen velger selv hvilke revisjoner som skal iverksettes, men Stortinget i plenum kan med hjemmel i riksrevisjonsloven pålegge Riksrevisjonen å sette i gang særlige undersøkelser. Dersom det iverksettes en undersøkelse, følger det av riksrevisjonsloven at saken vil være omfattet av utsatt offentlighet til den legges fram for Stortinget. Det innebærer at Riksrevisjonens begrunnelse for å iverksette undersøkelsen heller ikke vil være offentlig før saken sendes Stortinget. Riksrevisjonen offentliggjør heller ikke begrunnelser for ikke å gjennomføre undersøkelser basert på innspill fra allmenheten.

– Saker av prinsipiell, økonomisk eller stor samfunnsmessig betydning

Foss skriver følgende om hva slags saker Riksrevisjonen pleier undersøke.

– Det følger av instruks for Riksrevisjonens virksomhet at Riksrevisjonen gjennom systematiske undersøkelser av økonomi, produktivitet, måloppnåelse og virkninger ut fra Stortingets vedtak og forutsetninger skal framskaffe relevant informasjon til Stortinget om iverksettelse og virkninger av offentlige tiltak eller lignende, blant annet om forvaltningens ressursbruk og virkemidler er effektive i forhold til de målene Stortinget har satt på området og om beslutningsgrunnlaget fra regjeringen til Stortinget er tilstrekkelig. Revisjonene bør begrenses til saker av prinsipiell, økonomisk eller stor samfunnsmessig betydning, skrier Foss.

– Følger Stortingets behandling

Foss skriver til slutt at Riksrevisjonen er kjent med saken og følger Stortingets behandling av den.

– Riksrevisjonen er kjent med at det i Stortinget ligger et representantforslag (Dokument 8:52 (2017–2018), jf. Innst. 221 S (2017–2018) til behandling om ny gjennomgang av kostnadene og konsekvensene knyttet til nedlegging av Andøya flystasjon. Saken er berammet til behandling 5. juni. Riksrevisjonen vil følge Stortingets behandling av saken, skriver Foss.