Mandag omtalte VOL at Sortland er bykommunen med dårligst beredskap, av byene gjengitt på TV2s oversikt over dekningsgrad for tilfluktsrom.

Tilfluktsrom er rom dit befolkninga kan evakueres til i tilfelle krig og krise. Det er spesifikke krav til rommene - de må blant annet tåle bombenedslag, radioaktivt nedfall og hindre gass å kunne komme inn, de skal ha blant annet oppsett for klimaanlegg og vanntilførsel. På folkemunne kalles slike rom ofte bomberom.n.

I fredstid kan rommene brukes til sivile formål - for eksempel som lager, bibliotek eller lignende på skoler. Disse må kunne klargjøres til operativt tilfluktsrom på 72 timer ved behov, ifølge loven.

900 plasser

følge TV2s oversikt, har Sortland 24 prosent dekningsgrad, lavest av alle byene oppgitt. Dette betyr i praksis at det er tilfluktsromplass for tjuefire prosent av befolkninga i en krisesituasjon.

Plassene fordeles etter et førstemann-til-mølla-prinsipp. Flaks eller uflaks, samt nærhet til rommene, kan dermed avgjøre hvorvidt man havner innenfor eller utenfor dørene.

Odd Lydersen i Sortland kommune, eiendomsforvalter med ansvar for de kommunale tilfluktsrommene og kommunikasjonen om dem med Sivilforsvaret, syns 24 prosent dekningsgrad høres høyt ut.

– Dette syns jeg hørtes høyt ut. Sortland kommune har rundt 900 kommunale tilfluktsromplasser, sier han. Det tilsvarer altså under ti prosent av befolkninga.

Kommunen hadde flere, men avviklet noen for noen år sida.

– For en ca. fire år sida hadde vi en gjennomgang sammen med Sivilforsvaret av tilfluktsrommene våre, hvor vi fikk en anbefaling om hvilke vi burde beholde i god stand, og hvilke vi burde fase ut. Ut fra de anbefalingene har vi fasa ut en del tilfluktsrom i kommunale bygg. Vi satt etter dette igjen med tilfluktsrom i fem kommunale bygg, hvorav ett er solgt til Montesorriskolen. Nå sitter vi altså med tilfluktsrom i fire bygg. De fire er Sortlandshallen, rådhus 2, Sigerfjord skole og Sortland barneskole, sier Lydersen.

Private i tillegg

Tilfluktsrommene er, slik lovverket tillater i bruk til sivile formål: mediesenter, fritidsklubb, og lignende.  Tilfluktsrommene må kunne gjøres operative innen 72 timer.

I tillegg er det mulig at for eksempel Kystvakta har tilfluktsrom på sitt område, dessuten er det bedrifter og privatpersoner som har. Lydersen har ikke oversikt over tilfluktsrom i ikkekommunale bygg på Sortland. Sivilforsvaret har den totale oversikten, ettersom eiere av bygg med tilfluktsrom må melde fra til dem. Personene i henholdsvis Sivilforsvaret og Distriktet for beredskap og sikkerhet (DBS) med mulig oversikt over disse, har ikke vært tilgjengelige for VOL denne uka.

Kravene for private tilfluktsrom er like som for de offentlige. Private tilfluktsrom må i hovedsak bygges for å romme de som oppholder seg på eiendommen til vanlig. Private eiendommer med bygg med mer enn 1000 kvadratmeter bruksareal, er pålagt å bygge tilfluktsrom. De kan betale seg ut av dette ved å betale inn til et fond til bygging av offentlige tilfluktsrom. Dette fondet har nå 130 millioner kroner disponibelt, ifølge DSB.

Lydersen er overrasket over at flere kommuner - blant annet Oslo, hovedstaden - er oppgitt med en dekningsgrad på over 80 prosent.

– Ikke tenkt på

Sortlandsordfører Tove Mette Bjørkmo kjente ikke til situasjonen for tilfluktsrom i Sortland. Hun innrømmer at dette ikke akkurat har stått høyest på agendaen hos Sortlands politikere.

– Det er lenge siden vi har tenkt på det, over hele Norge, tror jeg, at tilfluktsrom må vi ha. Jeg tror det er fryktelig lenge sida, det har ikke vært aktuelt. Men det må jeg nok ha en gjennomgang om med rådmannen. Jeg kommer til å spørre om det, og hva vi skal gjøre. Fylkesmannen har også stadig mer fokus på beredskap, sier Bjørkmo.

De har blant annet sendt ut henvendelser om jodbeholdninga i kommunene. Denne er for Sortlands del god, bekrefter både ordfører og brannvesenets beredskapssjef, Eirik Nilsen. Jodtabletter kan minske effektene av å bli utsatt for radioaktivt nedfall eller -strålinger.

Ordføreren mener Sortlands kriseberedskap generelt er god. Hun påpeker at kommunen også har militær tilstedeværelse.

– Vi er faktisk ganske gode på å ha øvelser på forskjellige typer kriser. Vi har en del øvelser hvor vi også går gjennom uforutsette hendelser. Kystvakta og sivilforsvaret er med i vår tankerekke som aktører som kan bistå i en krisesituasjon, sier hun.