Interessen for tang og tare er økende i Norge, som har de største forekomstene av dette i Europa. Ny vitenskap vokser fram, men her skjuler det seg også mye glemt og nesten glemt kystkunnskap. Det inspirerte både Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap og Museum Nord til å starte prosjekter i 2016/17 med fokus på tang, tare, kyst og hav. Nå utvides prosjektet.

Først pilot, så permanent

Nordland Akademi startet pilotprosjektet Tanglab, hvor tanken var å inspirere barn og ungdom til økt forståelse for havets ressurser, og økt interesse for vitenskap. Mandag var det en gledens dag for både Museum Nord og Nordland akademi for kunst og vitenskap. Da sørget Sparebanken for å overrekke en gavesjekk som bereder grunnen for Lab Neptun på Melbu.

Fiskeindustrimuseet

Det blir et permanent lokalt «vitensenter» for barn og unge, tilknyttet lokale, regionale og nasjonale nettverk. – I første omgang skal vi skape et permanent «vitensenter» i kaiskuret på Neptun/Norsk Fiskeindustrimuseum, hvor det for mange år tilbake allerede lå et banebrytende laboratorium. Til Lab Neptun vil både Nordland Akademi for kunst og vitenskap og Museum Nord bidra med innhold og utstyr, for å legge til rette for at deltakere skal få utforske ressurser fra den blå skogen både på lab og i felt. Hovedfokus vil være på tang og tare, og annen vann- og kystrelatert kunnskap, opplyses det til VA. Første arrangement på Lab Neptun blir akademiets Tanglabunder årets Sommer-Melbu, forklarer Maria Johansen ved akademiet.

Tang- og tarearter

Deltakerne skal da blant annet bli kjent med de vanligste tang- og tareartene gjennom sanking, undersøkelser og ulike eksperimenter. Tanglaben vil bestå av to deler, begge på onsdag 11. juli. Den første delen foregår i fjæra der deltakerne får utforske, lære feltmetoder brukt av biologer og samle tang og tare. Den andre delen foregår på Lab Neptun og består av labeksperimenter. Årets Tanglab under Sommer-Melbu ledes av marinbiologen Tiu Similä. Tiu har doktorgrad i marinbiologi og har forsket på spekkhoggeres adferdsøkologi siden 1986. Til daglig driver hun Bjørkengen gård i Bø.