Da Daniel Erstad fra Ekren ved Melbu fikk store problemer med øynene, fant legene ved sykehuset på Stokmarknes til slutt den åtte måneder gamle rapporten, i arkivet til Stokmarknes legekontor. Foto: Foto: Privat

– Det er vanskelig å vite, men jeg ser ikke bort fra at jeg kunne fått bedre medisinsk behandling dersom feilen på legekontoret ikke hadde oppstått og min diagnose hadde blitt stilt i februar i stedet for i september, sier Daniel Erstad til Vesterålen Online.

Det var en morgen i september 2016 at Daniel Erstad og hans familie først forsto at det var noe skikkelig alvorlig fatt. Den dagen havnet han på legevakta ved sykehuset på Stokmarknes etter at øynene hadde begynt å bevege seg i feil retning.

– Etter en undersøkelse på sykehuset kunne legene fortelle at de hadde funnet de åtte måneder gamle resultatene fra den tidligere MR-undersøkelsen, som hele tiden hadde vært lagret ulest ved Stokmarknes legekontor, sier Daniel Erstad til Vesterålen Online.

Resultatene viste at det kunne være snakk om symptomer på en farlig type hjernesvulst eller MS (multippel sklerose).

– Lettelsen var nesten stor da det viste seg å være MS, selv om den beskjeden også var ganske kjip å få.

Fikk ikke helsehjelp

Nå i ettertid reagerer han på at det ved Stokmarknes legekontor nå er rapportert om flere hendelser der pasientene har blitt skadelidende, ikke bare én gang.

– Jeg må innrømme at jeg ikke helt forstår forklaringene på det som har skjedd ved Stokmarknes legekontor, men fylkeslegen har i alle fall slått fast at jeg ikke har fått den helsehjelpen jeg hadde krav på, sier han til Vesterålen Online.

Ingen tar ansvaret

– Jeg mener det er ganske uprofesjonelt og litt for enkelt når det ikke er mulig å legge ansvaret noen steder, samtidig som man fraskriver seg ansvaret. Jeg er ikke ute etter at noen skal straffes, men kommunen må kunne innrømme at det flere ganger har skjedd feil ved Stokmarknes legekontor.

Tilfeldigvis uheldig

Han er innforstått med at han tilfeldigvis har vært uheldig i sitt møte med helsevesenet i Hadsel kommune.

– Dersom min diagnose hadde vært stilt på et tidligere tidspunkt, kunne kanskje tidligere og riktigere medisinering ha utgjort en forskjell for meg, sier Daniel Erstad til VOL.

– Hvordan har livet ditt vært siden diagnosen ble stilt?

– Det har vært mye opp og ned. Jeg har ikke lenger fast jobb på grunn av sykdommen, men går på arbeidsavklaringspenger fra NAV. MS gjør at jeg blir trøtt og slapp mesteparten av tiden. Dersom jeg er veldig aktiv en periode, tar det veldig lang tid før kroppen henter seg inn. Det er ikke veldig lett å leve med, sier han, men er likevel fornøyd med å ha fått i havn konfirmasjonen for sitt eldste barn.