Mens Fransplass havnet på en 34.plass i fjor, ramlet hun ned noen plasser på årets kåring og endte opp på en 47.plass, ifølge Kapital (For abonnenter)

Fransplass er utdannet statsviter fra Universitetet i Oslo i 1994. I februar i fjor ble hun utnevnt av Kongen i statsråd til ekspedisjonssjef i Justisdepartementet, som ifølge Kapital er hovedårsaken til at hun gikk rett inn på listen i fjor.

– En ære

Til VOL sier Fransplass at hun synes det er stas å bli inkludert på listen over Norges mektigste.

– Det er en ære å komme på listen blant så mange dyktige kvinner fra et bredt spekter av norsk samfunns -og næringsliv, sier hun i en kommentar til VOL.

– Å lede betyr å ta ansvar, med det følger også innflytelse, noe som gjelder så vel i offentlig som privat sektor, legger hun til.

Glad for å inspirere

På spørsmål om Fransplass synes det er viktig å havne på en slik liste, svarer hun:

– I den grad jeg kan være med å inspirere andre jenter og kvinner til å påta seg ansvar og posisjoner, oppleves det som viktig, slår hun fast.

Distriktsredaktør fra Bø

På listen over Norges mektigste kvinner, er også Grethe Gynnild-Johnsen (59) fra Bø, som er distriktsredaktør i NRK. Hun har blitt plassert som nummer 82.

Johnsen har lang erfaring fra statskanalen og startet som vaktsjef i Dagsnytt og har også vært redaksjonssjef og redaktør for NRK Sporten, samt nyhetsredaktør i NRK.  De ti siste årene har hun vært direktør for distriktsdivisjonen i NRK, som omfatter all programproduksjon utenfor Marienlyst, og hun er dermed sjef for alle distriktskontorene. I 2016 ble hun også kåret til årets kvinnelige medieleder.

Grethe Gynnild-Johnsen ble kåret til Norges 82.mektigste kvinne av Kapital i 2018.

Erna topper

Øverst på listen troner ikke overraskende statsminister Erna Solberg, etterfulgt av statsrådene Siv Jensen, Ine Marie Eriksen og Trine Skei Grande. Kapital skriver at en dedikert journaliststab legger mye prestisje i å utarbeide listen over Norges mektigste kvinner hvert år:

Vi har, tradisjonen tro, definert makt som muligheten til å påvirke. Dvs. å kunne være med på å bestemme og oppnå resultater. De kvinnene i Norge som har mest makt i denne forstand, blir vurdert til listen og rangert høyest, heter det blant annet i juryens forklaring på hvordan kandidatene på listen har blitt utarbeidd.