Samskap er organisasjonen som skal forvalte de 95 millionene Andøy får i omstillingsmidler fra staten i forbindelse med nedleggelsen av Andøya flystasjon.

Organisasjonen består av en administrasjon med fire fast ansatte. I tillegg er Ine Westjord engasjert i halvstilling som kommunikasjonsrådgiver ut august. Administrasjonen har delegert myndighet til å innvilge søknader om støtte til inntil 100.000 kroner.

Samskap har et eget styre der Odd Roger Enoksen er styreleder. Styret har totalt ni medlemmer. Ordfører Jonni Solsvik er også medlem av styret.

Arbeidsutvalg

Nå har Samskap fått et eget arbeidsutvalg bestående av Odd Roger Enoksen, ordfører Jonni Solsvik og næringssjef Brita Erlandsen. Dette arbeidsutvalget kan innvilge søknader inntil 250.000 kroner.

– Bakgrunnen er at det er en del saker som må ha en raskere behandling mellom styremøtene. Dette er noe vi er blitt anmodet om å ha, blant annet av Innovasjon Norge, sier Solsvik.

ARBEIDSUTVALG Ordfører Jonni Solsvik, næringssjef Brita Erlandsen og Samskap-styreleder Odd Roger Enoksen utgjør arbeidsutvalget som kan innvilge søknader på inntil 250.000 kroner.

Arbeidsutvalget ble etablert av styret i Samskap i styremøtet 16. april. Da ble det også vedtatt instruks for styremedlemmene i Samskap og for lederen for omstillingsarbeidet, som er næringssjef Brita Erlandsen.

Habilitet

Solsvik sier at arbeidsutvalget så langt ikke har brukt fullmakten sin når det gjelder søknader inntil 250.000 kroner, og at det ikke er automatikk i at slike søknader skal behandles av utvalget.

– Saken må ha en innretning som er slik at saken kan behandles av arbeidsutvalget. Styret i Samskap skal fortsatt behandle små og store søknader om støtte, sier Solsvik.

Utvalget har imidlertid utfordringer når det gjelder habilitet. For eksempel har Nasjonalt senter for romrelatert opplæring (NAROM) søkt om 250.000 kroner i støtte for å utvikle Romskipet Aurora til en attraksjon for hele vaesterålsregionen.

Denne søknaden kan behandles av arbeidsutvalget, men Odd Roger Enoksen vil åpenbart være inhabil i en slik sak, siden han er styreleder i NAROM AS. Dermed bil arbeidsutvalget være redusert til to medlemmer.

– Det er en situasjon vi kan havne i, og det vil ikke være gunstig. Styret i Samskap må derfor drøfte hva arbeidsutvalget skal gjøre i slike saker, sier Solsvik.

10,3 millioner kroner

Næringssjef Brita Erlandsen sier at Samskap til nå har gitt tilsagn om 10,3 millioner kroner i støtte til ulike prosjekter.