Mattilsynet var på inspeksjon hos den aktuelle sauebonden den 8. mai i år og hadde et oppfølgingstilsyn den 15. samme måned. Seniorinspektør Karl Eirik Birkeland i Mattilsynet ga et hastevedtak under den første inspeksjonen.

– Du fikk hastevedtak om å forbedre renholdet i fjøset ditt og å sikre beitet slik at smålam ikke står i fare for å drukne i grøftene. Du fikk også varslet et pålegg om å klippe sauene dine. Ved oppfølgingstilsyn den 15. mai hadde du fått skrapt bingene slik at dyra ikke lenger gikk i sin egen møkk. Du hadde også fått tatt en del møkk ut av kjelleren. En del dyr var fremdeles skitne. Vi vurderer at disse vil kunne bli reinere når de kommer seg utendørs, skriver seksjonssjef Kjersti Sandnes i Mattilsynet i et brev til den aktuelle sauebonden i Sortland.

Selv etter at påleggene var gjort, fant Mattilsynet ut at det til å begynne med ikke ble gjort noe for å sikre grøftene. Vannstanden hadde likevel sunket betydelig mellom tilsynene, slik at Mattilsynet vurdere saken slik at det ikke lenger var alvorlig fare for at spedlamma skulle drukne i grøftene. På dette grunnlaget kunne Mattilsynet lukke de to hastevedtakene.

– Samtidig er det viktig at du unngår å komme i samme situasjon i fremtiden. Under oppfølgingstilsynet forklarte du at du vil tømme gjødselkjelleren fullstendig denne våren, noe du ikke gjorde i fjor, og at du vil få reparert og isolert vannrøret som frostsprengte nå sist vinter, skriver seksjonssjefen til sauebonden i Sortland.

Mattilsynet har påpekt at grøfter på gården har vært så dype at de er farlige for smålam i snøsmeltinga.

– Du kan ikke slippe de minste lamma ut her når grøftene er så fulle av vann at lamma ikke kan komme opp av dem ved egen hjelp, skriver seksjonssjef Kjersti Sandnes i Mattilsynet til sauebonden.

– Når det gjelder klipping av sauene har du ikke kommet igang med dette. Vi mener at det fremdeles er nødvendig å fatte dette vedtaket: Du pålegges å klippe dyra som har helårsull, skriver Mattilsynet. De viser til at de har observert at en del av dyra ikke hadde blitt klippet siden i fjor vår. I forskriften om velferd for småfe heter det at «småfe skal ha godt og regelmessig stell, og klippes etter behov og minst årlig.»