Planen er ifølge rådmannen å kunne ha skolen klar til starten av skoleåret 2020.

Kostnader og mulig plassering av opplæringsbassenget utredes i sammenheng med flerbrukshallen/gymsalen.

Kommunestyret har tidligere vedtatt bygging av ny ungdomsskole på Stokmarknes. Ungdomsskolen skulle etter planen gjennomføres innen 2019 og til en kostnadsramme på 197 millioner kroner.

Møter med interessegruppene

Det er gjennomført en rekke møter med brukergruppen, bestående av lærere, andre ansatte, råd for personer med nedsatt funksjonsevne, ulike forbund, samt rektor.

Planlagt ferdigstillelse mot slutten av 2019 vil medføre byggetid på cirka 12 måneder, og dermed knapp tid til å utarbeide et godt konkurransegrunnlag for anskaffelse av totalentreprenør. Prosjektadministrasjon og prosjekteringsgruppen mener at 12 måneder byggetid kan bli for kort tid.

Varmegjenvinning

Byggetid for et så stort og kompleks bygg er vanligvis rundt 16 måneder. Derfor foreslås det å skyve sluttdato for skoleprosjektet.

Skolen er planlagt bygd i massivtre, og man skal bruke grunnvarme og solcelleanlegg. Det er nødvendig å bygge varmesentral i bygget. Rundt 80 prosent av varmen skal gjenvinnes.

Opplæringsbassenget som planlegges skal bygges integrert i flerbrukshallen som fylkeskommunen ønsker bygget i forbindelse med sine skoleplaner for videregående.

Ut fra de økonomiske vurderingene over er det grunn til å tro at den totale budsjettrammen må justeres, mener rådmannens stab. Et mer eksakt behov er klart først etter at tilbudene fra totalentreprenørene er kommet inn etter anbudskonkurransen.

Budsjettjustering?

Dersom laveste innkomne tilbud viser seg å være større enn budsjettrammen, vil justering av budsjettrammen tas opp til vedtak på kommunestyre til høsten.

Men hvis laveste innkomne tilbud viser seg å være innenfor budsjettrammen, vil det ikke være behov for at saken kommer opp for kommunestyre.

Spørsmål og svar

Onsdag ettermiddag la administrasjonen frem skoleplanene for politikerne i utvalg for oppvekst. I møtet ble det stilt spørsmål om forhold som har med tilkjøring, bussing, parkering, arealer og økonomi å gjøre. Trygg Trafikk har vært på besøk i Hadsel i dag, og derfra poengterer man at det er ønskelig med en trafikkfri sone rundt skolene, for å skjerme elevene. - Det bekymrer meg at det sies budsjettet må justeres. Vi politikere gikk for et alternativ som var dyrere enn rådmannens anbefaling. Hva er muligheten for å nedskalere prosjektet? spurte Per Atle Bayner (Sv).

- For meg som prosjektansvarlig er det viktig at brukergruppen er hørt gjennom flere omganger, og at den nå er veldig fornøyd. Jeg er bekymret for å eksempelvis måtte flytte vegger, sa saksbehandler Zakarias Chibssa.

- Jeg mener spørsmål om størrelsen på budsjettet må være noe politikerne skal diskutere, og ikke noe administrasjonen må forsvare nå. Jeg er trygg på at brukergruppen har gjort sitt beste for å holde seg innenfor budsjett, sa Renathe Johnsen (V).

- Vi må få inn anbudene før vi kan vite noe sikkert om hva dette koster. Det må være et funksjonelt bygg for fremtiden, og brukerne må settes i sentrum, sa Finn Sture Hultgren (Ap).

- Administrasjonen tolker ikke spørsmålene om økonomi negativt. Det er et stort prosjekt, og det blir en avveining om hvor sluttstrek for prosjekt skal settes. Kvadratmeterpris er realistisk i forhold til tilsvarende prosjekt, men markedet er jo i bevegelse. Det har vi ikke kontroll på. Blir det behov for justering den ene eller andre veien må vi ta det når prisene er på bordet, sa oppvekstsjef Torbjørn Lappegard.

- Ofte glemmer vi at bygget skal stå i 50-60 år, og det koster i drift i hvert år. Nå ønsker vi å bygge moderne med lavere driftskostnader, og det vil åpenbart gi seg utslag over mange år, sa prosjektleder Chibssa.

- Da er jeg beroliget, responderte utvalgsleder Per Atle Bayner.

Politikere i styringsgruppa?

Venstres Renathe Johnsen la frem forslag om politikere i styringsgruppa. Det fikk hun ikke de andre politikerne med seg på. De mente på sin side at administrasjon og brukergruppe avveier forhold som eksempelvis økonomi og utforming. Johnsen mente at det i møter i brukergruppa var press på møtedeltakerne, hvor det ble argumentert med at kort tid gjorde at man hadde problemer med å kunne ta hensyn til ønsker om endringer. Politikerne burde sittet nærmere prosessen, sa Johnsen i utvalgsmøtet. Hun fikk med seg Rødts Karen Hultgren Olsen, men to stemmer var ikke nok til å få forslaget gjennom.