Direktøren ved sykehuset mener at pasientene kommer til sykehuset med pasientskader fra kommunale institusjoner i Vesterålen.

Statistikk over pasientskader ved syv ulike sykehusteam i Nordlandssykehuset viser at Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes topper én av statistikkene. De vanligste pasientskadene som oppstår er oftest infeksjoner. Det kan være urinveisinfeksjoner, nedre luftveisinfeksjoner, infeksjoner etter operasjoner og andre infeksjoner.

Antall urinveisinfeksjoner har blitt færre de senere år, og skyldes at dette har vært et av innsatsområdene i det nasjonale programmet for pasientsikkerhet. Blødninger og legemiddelskader er også blant de hyppigste tilfellene av pasientskade. Det går fram av styrepapirer i Nordlandssykehuset.

Vesterålen utmerker seg

Statistikken er delt i tre, og viser om pasientskadene skjer innenfor avdeling eller sykehus, utenfor avdeling eller sykehus eller om pasientskaden har skjedd utenfor spesialisthelsetjenesten. Pasientskadene har i følge sykehuset skjedd i primærhelsetjenesten, som generelt består av blant annet allmennpraktiserende leger, hjemmesykepleiere, fysioterapeuter, ergoterapeuter og annet helsepersonell samt institusjoner som sykehjem og bo- og servicesentre.

– Dersom pasienten bor på sykehjem og får et urinveisinfeksjon på grunn av et urinkateter vil det for eksempel registreres som en skade utenfor spesialisthelsetjenesten. På denne variabelen har vi historisk sett en del variasjon fra år til år. Det som utmerker seg mest for 2017 er den høye andelen skader utenfor spesialisthelsetjenesten som er registrert i Vesterålen. Ved gjennomgang av data, ser man at det i hovedsak dreier seg om pasienter med infeksjoner som blir innlagt fra kommunale institusjoner for behandling i spesialisthelsetjenesten, sier sykehusdirektøren i en redegjørelse til styret i Nordlandssykehuset.

Store forskjeller mellom Lofoten og Vesterålen

Mens kun seks prosent av pasientskadene ved Nordlandssykehuset i Lofoten skjedde utenfor spesialisthelsetjenesten, viser statistikken at så mye som 35 prosent av pasientskadene inntraff utenfor spesialisthelsetjenesten i statistikken for Nordlandssykehuset Vesterålen.

Ved kirurgen i Bodø var tilsvarende tall null. Ved ortopedisk i Bodø oppsto 24 prosent av pasientskadene utenfor spesialisthelsetjenesten. Kvinneklinikken og medisin i Bodø hadde henholdsvis null og fire prosent for samme forhold.

Pasientskader utenfor sykehuset

Samtidig viser tallene at Nordlandssykehuset på Stokmarknes hadde færrest pasientskader innenfor avdelingen eller sykehuset, blant de syv sykehusteamene som er med i oversikten.

I motsetning til kirurgen i Bodø, som hadde 92 prosent av sine pasientskader innenfor avdeling eller sykehus, oppsto bare 49 prosent av pasientskadene ved Nordlandssykehuset Vesterålen innenfor avdeling eller sykehus.

Fagsjef Tonje Hansen ved Nordlandssykehuset kan fortelle at det er en internasjonal metode, kalt Global Trigger Tool (GTT), for å avdekke pasientskader som viser tallene over pasientskader.

Mange skader i primærhelsetjenesten

– Alle helseforetak i Norge må gjennomføre analysen. I Nordlandssykehuset har vi egne analyseteam i Vesterålen og Lofoten, i tillegg til fem analyseteam i Bodø. Ved hjelp av forhåndsdefinerte triggere kan mulige pasientskader avdekkes i et gitt antall tilfeldig utvalgte pasientopphold per måned. Hvis man avdekker pasientskader blir antall, type, alvorlighetsgrad og hvor skaden oppsto definert, sier fagsjef Tonje Elisabeth Hansen ved Nordlandssykehuset til Vesterålen Online.

– Grafen Vesterålen Online spør om beskriver hvor i helsetjenesten pasientskaden oppsto (andel i prosent): a) i egen avdeling/sykehus, b) i spesialisthelsetjenesten men ved en annen avdeling/sykehus eller c) i primærhelsetjenesten. Analyseteamet i Vesterålen avdekker forholdsmessig en høyere andel pasientskader som oppstår i primærhelsetjenesten. Som det også fremgår av grafen, avdekker også et av teamene i Bodø en relativt høy andel skadene i primærhelsetjenesten.

–At disse to teamene skiller seg ut, trenger ikke å være negativt på noen måte. Årsaken til at to av teamene finner en høyere andel pasientskader som oppstår i primærhelsetjenesten kan være flere: de er mer fokusert på denne typen skader og dermed finner dem, det er praksisforskjeller i forhold til henvisning til sykehus osv. For å konkludere hvilken årsak som ligger bak, må det dyptgående analyser til, som ikke er en naturlig del av GTT-metoden, sier fagsjef Tonje Elisabeth Hansen til VOL.

Ingen informasjon om sykehjem

Hun forklarer at infeksjoner oppstått på sykehjem er en del av de pasientskadene som oppstår i spesialisthelsetjenesten.

– Fra hvilket sykehjem pasienten kommer fra er ikke informasjon som går fram i analysen. Hvis vi skal finne mer ut om akkurat disse pasientene, krever det en mer dyptgående analyse, som ikke er en del av GTT-metoden, sier hun til VOL.

Styret ber om mer

Styret i Nordlandssykehuset skal tirsdag vurdere statistikken fra sykehusteamene nærmere. Det går fram av innstillingen at styret vil be sykehuset jobbe videre for å videreutvikle systemet for læring og oppfølging av pasientskader.

Arbeidet for å utvikle systemet for å identifisere, overvåke og synliggjøre pasientskader i Nordlandssykehuset har pågått siden 2010. Ledelsen ved sykehuset har gjennom flere år fulgt nøye med på utviklingen i Nordlandssykehuset på dette området. Erfaringene med analysen har vært viktig for å konkretisere pasientskader for fagmiljø og ledelse. Målene for reduksjon av pasientskader skal være innfridd for to av tre parametere som måles.

Ber om prioritering

– For at andelen pasientskader i Nordlandssykehuset skal reduseres ytterligere, er det avgjørende at det systematiske arbeidet med å bruke resultatene som grunnlag for læring og konkrete forbedringstiltak fortsatt prioriteres, skriver direktøren ved Nordlandssykehuset i sin vurdering av saken.

Internasjonal forskning anslår at cirka halvparten av pasientskadene som avdekkes gjennom analysesystemet kunne vært unngått, men sier ikke noe konkret om hver enkelt pasientskade.

Ulike alvorlighetsgrader

Pasientskader etter alvorlighetsgrad E og F utgjør 90 prosent av den totale andelen av skader ved Nordlandssykehuset. E-skade omfatter forbigående  skader mens F-skader er forbigående skade som fører til forlenget liggetid på sykehus. G-skader gir varige mén. H-skader betyr at livreddende behandling  var nødvendig mens I-skader betyr at pasienten døde.

Alvorlighetsgrad E kan eksempelvis være dersom en pasient besvimer i forbindelse med inntak av medisin på sykehus. Grad F kan eksempelvis være at pasienten utvikler lungebetennelse etter sykehusbesøk der det er tatt prøver fra vev i lungen.

Nasjonale mål

Helse- og omsorgsdepartementet har gitt helseforetakene ordre om redusere pasientskadene med 25 prosent innen utgangen av året. Skadetallene for Nordlandssykehuset skal ikke være mer enn 24 pasientskader per tusen liggedøgn på sykehus. Det skal ikke være mer enn 15 pasientskader per hundre opphold. Grensen for opphold med flere pasientskader skal ikke over 12 prosent.

Behandlingstilbudene

Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes har behandlingstilbud og spesialiteter innen anestesi indremedisin inkludert kreft, kirurgi,ortopedi, fødselshjelp, kvinnesykdommer, psykisk helsevern, radiologi, slagenhet og spesialisert rehabilitering. I tillegg ambulerer det spesialister fra Nordlandssykehuset i Bodø innenfor øre-nese-hals, barnemedisin samt deler av indremedisin og kirurgi.