Avtalen mellom regionrådet og henholdsvis Nord universitet og Norges arktiske universitet var en av sakene som ble diskutert på regionrådets møte mandag.

Flere av rådets medlemmer var kritiske til hvordan samarbeidet hadde fungert. Det ble vist til at ledelsen i Nord universitet hadde foreslått å legge ned sykepleierutdanninga på Stokmarknes.

– Måtte tvinges

Et enstemmig styre stemte ned dette forslaget forrige uke. Hadsels varaordfører Kurt Jenssen mener likevel ikke det er noen endelig seier.

– Styret la seg litt skinnflat på forslag om kutt i sykepleiere. Men dette er ikke over ennå… de måtte tvinges til å gjøre et annet vedtak enn innstillinga. Det blir mange kriger framover, sa han på møtet.

Sortlandsordfører Tove Mette Bjørkmo mener avtalen regionrådet har hatt med universitetene, er lite verdt når slikt skjer.

– Avtalen betyr ikke så mye, når vi ser hva de holdt på å gjøre. Jeg savner en orientering om møtene som har vært mellom rådet og universitetene, sier hun,

– Kan velge og vrake

Bøs ordfører Sture Pedersen mener rådet må være mer proaktive.

– Vi bør invitere dem til et møte, der vi ønsker å være pådrivere for å få nye tilbud. Vi har sett at de har foreslått å fjerne tilbud vi har tatt omtrent for gitt, så her må vi være tydelige, sier han.

Jenssen mener det aller viktigste er å bevare praksisplassene i regionen. I tillegg påpeker han at sykepleierstudiet på Stokmarknes har vært populært.

– Stokmarknes hadde 40 plasser fordelt på 200-300 søkere. De kan håndplukke søkere. Alle undersøkelser fra tidligere viser at de som går desentralisert, blir værende desentralisert også etter studiet, sa Sp-politikeren.