– Det var veldig mye søppel sier miljøagent Lars Jørgen Toresen (9).

– Vi håper at det blir ryddet, sier miljøagent Marius Højer Ditlevsen.

Strandlandet

Det er på et nedlagt anlegg for skjelloppdrett at miljøagentene har vært på befaring.

– Det ser ikke ut bortpå der. Det er etterlatenskaper som har blitt dratt i land når skjelloppdrettsanlegget gikk konkurs, sier Oddvar Olufsen, som tipset Miljøagentene.

Miljøagentene er en miljøorganisasjon for barn som ønsker å bidra til et varig engasjement for natur og miljøvern.

– Miljøagentene plukker søppel, og jobber med sånn der, så jeg tenkte at de kunne nå dra innom og se på det og tenke litt på det. For det er ikke noe for unger eller privatpersoner å fjerne, sier Olufsen.

Miljøagenter

Da de var på befaring fant guttene blant annet gasskjøleskap, en gammel campingvogn og mange plastkasser.

– Jeg synes det er dumt at det ligger søppel i naturen, for det er farlig for dyr. Og det ser stygt ut at det ligger søppel rundt omkring, sier Højer Ditlevsen (9).

De håper nå at det vil bli tatt initiativ til å få fjerne søppelet.

– Gjennom brevet vi har sendt til ordføreren og avisa håper vi at de får det bort, forklarer Højer Ditlevsen.

Tidligere i år arrangerte Miljøagentene en landsbasert batterijakt for fjerdeklassingene. Målet var å samle inn mest mulig batterier og gjenvinne dem. 4A ved Melbu skole ble nest best i Nordland.

– Vi ble miljøagenter under batterijakten på skolen, forteller Højer Ditlevsen.

– Vi fikk skjema av læreren som vi skulle levere hjemme og fylle ut hvis vi hadde lyst til å bli miljøagenter, legger Toresen til.

I tillegg til å sende agentene på befaring gir Miljøagentene dem også hemmelige oppdrag som de skal gjennomføre. Dette kan blant annet være å sjekke om lokalbutikken selger varer med palmeolje.

– Vi bryr oss om miljøet og verden, og vi synes det er viktig at det blir minst mulig søppel i naturen og hele verden, forteller Højer Ditlevsen.

Sendte brev

I brevet de sendte til ordføreren spurte guttene om hvem som har ansvaret om å rydde, og at de ønsket å få i gang en ryddeaksjon.

– Jeg likte ikke at vi måtte skrive det brevet, og hadde det ikke vært så mye søppel hadde vi ikke trengt å gjøre det, sier Toresen.

– Jeg synes det er fint at ordføreren får vite om det, men det er ikke så bra at det er så mye søppel, sier Højer Ditlevsen.

Kommunen har tatt tak i situasjonen og jobber med å finne ut hvem som eier området hvor søppelet ligger.

– Vi holder på med å kartlegge hvem som er grunneier og eier massen. Hvis eier ikke evner å rydde opp kan kommunen få hjemmel til å rydde opp på eiers regning. Men vi må gi eier en mulighet til å rydde opp selv og prøver så langt vi kan å la eier rydde opp selv. Vi må også finne ut om dette er ting som eier lagrer midlertidig om det skal gjenvinnes, sier teknisk sjef Øyvind Stensø Skjørholm.

– Dette er en lang prosess, men det er artig at unge tar tak i det og jobber på, legger han til.