Onsdag var næringslivet på Stokmarknes på dialogmøte med Hadsel kommune.

Temaet for møtet var muligheten for fremtidig parkeringshus i Stokmarknes sentrum.

Treffe investorer?

I invitasjonen til møtet kom det fram at kommunen ikke bare er interessert i ideer og tanker, men også å komme i kontakt med eventuelle fremtidige investorer og grunneiere som kan tenke seg å bidra i prosjektet på en eller annen måte.

– Bakgrunnen for initiativet er et kommunestyrevedtak, hvor rådmannen ble bedt om å iverksette forhandlinger med næringslivet med tanke på å få oppført et parkeringshus på Stokmarknes. Kommunen vil kunne bidra som medinvestor i slikt prosjekt. Forut for forhandlingene har man altså ønsket et uformelt dialogmøte for å få signaler vi kan ta med videre, het det i invitasjonen.

Uro rundt planer

Det ble mye uro blant de næringsdrivende tidligere i vår, hvor det kom klart fram at mange mener det i miljøgateplanene tas altfor lite hensyn til parkeringsbehovene i Stokmarknes sentrum.

En underskriftskampanje dro inn vel 300 signaturer. Det er i miljøgateplanene blant mye annet, lagt opp til en betydelig reduksjon i antall parkeringsplasser i Markedsgata. Disse er tenkt erstattet med flere parkeringsplasser ved rådhuset, noe flere næringsdrivende i sentrum mener er et feilgrep.

– Flyttes alle parkeringsplassene ut, dør sentrum. Da forsvinner arbeidsplasser, og det er ikke heldig for en kommune som ønsker tilflytting, har både eiere og butikkansatte tidligere advart mot.

Politikerinnspill

Partiet Høyre er tidligere kommet med et innspill, hvor de blant annet sier følgende:

– Det bør sees på muligheten for å flytte flytebrygga i Havnegata mot øst og å fylle ut områder av havnebassenget med tanke på anlegg av nye parkeringsplasser og gjestehavnplasser. Museum Nords storsatsing «Hurtigrutemuseet» vil generere behov for fler sentrumsnære parkeringsplasser. Det vil tilrettelegges for nye parkeringsplasser ved Hadsel rådhus, men dette er etter vårt skjønn for langt unna det nye Hurtigrutemuseet, heter det i uttalelsen.

Forslag fra kommunen

Kommuneplanlegger Hans Christian Haakonsen hadde med seg på dialogmøtet ni punkter med forslag til parkeringsplasser i Stokmarknes sentrum.

1. Nordvest av Hurtigrutens hus, i retning Trollfjord Kraft.

2. Berget bak Hurtigrutens Hus. Ikke grunneieravklart.

3. Gamle kullageret, ved Rødbrygga.

4. Bak Lorentzengården/Trykkeriet.

5. Utenfor besøkskaia/Taxisentralen.

6. Bak God Idè.

7. Ved Helsebanken, avklart med grunneier.

8. Ranværingsneset.

9. Ved Rema 1000.

Lager i sentrum?

– Jeg er glad for at vi tas med på råd, for vi næringsdrivende har syntes at det var kritiske mangler ved parkeringsplanene, slik de forelå, sa Eilert Ellingsen underveis i møtet.

– Jeg synes ikke noe særlig om at det er et lager midt i sentrum ved Rødbrygga. Det virker enklest å få gjort noe med kullageret, dersom eiendomsforholdene mellom kommunen og Hurtigruten kan la seg avklare. Jeg liker best alternativene tre, fem og åtte, sa  Ellingsen.

– Ulempen ved parkeringshus ved sjøen er å bli som Sortland, fremfor å «velge Svolvær», advarte rådmann Teigen.

– Jeg synes arealet ved Ranværingsneset er interessant. Det er et geografisk stort område, og det kan knyttes til utbyggingsplanene for Sykehusbukta. Det kan romme parkering også for ansatte som jobber i sentrum, sa næringsdrivende Trond Bottolfsen.

Tidsbegrensning?

– Det burde vel vært tidsbegrensning på gateparkering allerede i dag, skjøt Eilert Ellingsen inn. Problemet med dette er at det er kontroversielt med parkeringsvakter. Det er noe med å skjøtte bestemmelser om tidsbegrensning, ytret man rundt møteromsbordet.