Dyrebeskyttelsen kom med advarselen på sine Facebooksider søndag:

«Vi fikk i dag beskjed om FEMTE kjente tilfellet av sannsynlig forgiftning av privateide katter i et og samme nabolag på Myre i Øksnes kommune. Dette er den andre katten som er funnet død. Katten blir kjørt til obduksjon imorgen og forholdet vil bli anmeldt!»

Dyrebeskyttelsen kom i kontakt med katteeieren i helga, og vedkommende godkjente at Dyrebeskyttelsen kunne få sendt katten til undersøkelse. Katten ble sendt til veterinær på Sortland, som straks sendte den videre til Veterinærinstituttet. I tillegg til denne ene, skal også en av de andre kattene ha omkommet av sykdommen, noe eieren har meldt fra til Dyrebeskyttelsen om.

– Svært alvorlig

Dyrebeskyttelsen ser svært alvorlig på saken.

– Vi vil komme til bunns i dette. Om det er noen som har lagt ut gift – enten det er spylevæske eller rottegift, spiller det ingen rolle. Det er ikke lov. Om det viser seg at katten er forgifta, blir det anmeldt. Jeg tenkte å ringe Mattilsynet i morgen, og si fra om at vi har funnet mange syke katter i Myre, sier leder Mariell Hansen i Dyrebeskyttelsen Vesterålen. Hun sier at noe må ha skjedd med katten som ble funnet død på Myre.

– Det var ingen tegn til at hun var påkjørt, det var masse fartsdumper der. Hun hadde ingen synlige skader, men hadde blødd fra munnen, sier Hansen.

Organisasjonen betaler dermed for obduksjon, som trolig koster 5000-7000 kroner.

– Det er utrolig bra at familien lot oss få låne henne. Hva som er årsaken, veit vi ikke, men noe i området der gjør at katter dør, at de blir kjempesyke, og pines til døde. Dette kan vi ikke se på, om vi så må stå på stand og selge lodd for å få råd til obduksjon, så gjør vi det, sier Hansen.

Hun oppfordrer katteeiere på Myre om å enn så lenge holde kattene inne.

Frykter forgiftning

Dyrebeskyttelsen frykter at noen, enten med vilje eller i uvitenhet, har forgifta katten. Det er ikke så uvanlig at katter blir forgifta av folk som mente å kvitte seg med skadedyr, ifølge Hansen.

– Nei. Folk tenker ikke nok over det. Vi har hatt dette på Andøya også, jeg har selv opplevd å miste to katter, som var blitt forgifta. Det kan være noen har satt ut gift for å bli kvitt mus, og så spiser katta den musa, og da blir katten syk. Katten spiser sjelden gift, men spiser gjerne mus som er blitt forgifta, sier hun. Hun påpeker at det også kan bli katastrofe om for eksempel et barn får i seg rottegift noen har satt ut. Noen setter også ut spylevæske, fordi villkatter vil drikke dette og dø, men det er ingen god måte å kvitte seg med villkatter på, og går også utover katter med eiere, påpeker hun.

– En del tenker at det er en måte å bli kvitt villkatter på, men det er strengt ulovlig. Det har nok med holdning å gjøre, med hvordan folk ser på kattene. De tenker de blir kvitt problemet ved å sette ut spylevæske, sier hun. Hun har en tydelig oppfordring til eventuelle myreværinger som har handlet slik:

–  Vi er ikke ute etter å ta noen, men å bli kvitt problemet. Hvis noen har gjort det av uvitenhet, håper vi de fjerner giften. Det kan være et kjempestort problem, sier Hansen.

Mulig kattepest?

Et annet alternativ, kan være at kattene har fått en sykdom.

De siste månedene, har en aggressiv kattepest herjet i de nordligste fylkene, og flere katter er døde. Denne kattepesten er foreløpig ikke påvist i Vesterålen, etter det VOL eller Dyrebeskyttelsen kjenner til. Dersom katten har dødd av dette, er det også svært alvorlig, mener Hansen.

– Vi vet ikke om det er det viruset. Det kan hende den har kattepest, og da må vi i hvert fall ut med informasjon om det. Samtidig er det litt lite sannsynlig, for det er så mange tilfeller på samme sted, sier Hansen.

Hun oppfordrer uansett katteeiere som opplever at katten blir syk, om å gå til veterinæren, selv om det koster noen kroner. Ingen av de fire kattene som var syke på Myre, ble sendt til veterinær, ettersom de etterhvert sluttet å kaste opp og kom seg.

– Gå til veterinær. Folk burde det, om katter i det området blir syke. Er det kattepest, kan det bli en stor epidemi. Så det er viktig. Det samme gjelder hvis det er forgifting. Vi må komme til bunns i dette, og den eneste måten vi gjør det på, er om vi får bekrefta hva som har skjedd, sier hun.