Det viser en gjennomgang VOL har gjort av skriftlige spørsmål som er stilt på Stortinget. Fire representanter er i særklasse ivrigst:

  • Mona Fagerås, SV, fra Nordland har stilt 27 spørsmål siden hun ble valgt inn på Stortinget i fjor høst.

  • Willfred Nordland, Sp, Sortland, har stilt 25 spørsmål. Siv Mosslett, Sp, Nordland, har stilt nøyaktig like mange spørsmål.

  • Sandra Borch, Sp, Troms, har stilt 24 spørsmål.

  • Torgeir Knag Fylkesnes, SV, Troms, har stilt 23 spørsmål.

Martin Henriksen, Troms Ap, har stilt 16 spørsmål, Cecile Myrseth, Troms Ap, har stilt 14 spørsmål. Åsunn Lyngedal, Nordland Ap, har stilt 13 spørsmål.

Vil spørre mer

Willfred Nordlund fra Sortland har altså stilt 25 spørsmål. En nærmere gjennomgang viser at 17 av spørsmålene handler om forsvarspolitikk. Det tilsvarer 68 prosent. Nordlund er medlem av kommunalkomiteen på Stortinget.

– Er du havnet i feil komité?

– Neida, jeg er medlem av kommunalkomiteen, som er en av Stortingets «tyngste» komiteer med et netto kommunebudsjett på 370 milliarder kroner, men jeg engasjerer meg gjerne i andre spørsmål som angår nordlendinger. Forsvarspolitikk er ett av disse områdene. «Andøya-saken» betyr veldig mye for mange. Jeg har stilt en rekke spørsmål internt i komiteen også, men disse blir ikke registrert på samme måte som spørretimespørsmål og skriftlige spørsmål, sier Willfred Nordlund til VOL.

Han sier at mange av spørsmålene han har stilt, er besvart på en sånn måte at han har måtte stille nye spørsmål. Dette gjelder særlig spørsmål til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Nordlund sier at spørrelysten ikke er redusert i løpet av året.

– Kommunalkomiteen er krevende når det gjelder arbeidsmengden, men jeg kommer til å fortsette å spørre. Jeg kom sent i gang, men vil spørre mer. Vi kan stille inntil to spørsmål i uka i 48 uker og kan dermed stille 96 spørsmål. De som spør mest på Stortinget, spør opptil 90 spørsmål i hver sesjon, sier Nordlund. Han sier at det kommer til å komme enda flere spørsmål i ukene som kommer.

Nordlund understreker at det er viktig for opposisjonen å stille spørsmål til regjeringen, og han har forståelse for at regjeringspartienes medlemmer er mindre spørrelystne. De har andre arenaer der de får svar på det de lurer på.

Kjell-Børge Freiberg (Frp, Nordland) har for eksempel bare stilt ett spørsmål, mens Jonny Finstad, Høyre, Nordland, har stilt to. I Finnmark spør representantene mindre enn representantene fra Troms og Nordland.

Fornøyd

– Hvilket av de 25 spørsmålene er du mest fornøyd med?

– Spørsmålet til finansminister Siv Jensen om konseptvalgutredningen. Finansministeren sier mer eller mindre rett ut at konseptvalgutredningen omkring Andøya flystasjon rett og slett ikke holder mål. Neste steg blir å spørre forsvarsministeren om hva han synes om svaret.

Her er spørsmålet.