Andværingene brukte nesten 30 prosent mer strøm i juni i år enn i fjor.

– I fjor solgt vi 4,7 GWh i år solgte vi 6,1 GWh, sier Kjell Are Johansen i Andøy Energi.

En GWh tilsvarer en million kilowattimer.

Hadselværingene har også etterspurt mer strøm, men økningen er langt mindre frisk.

–  Vi solgte 12,8 prosent mer strøm i juni i år enn i juni i fjor, men ser vi på halvårstallene er økningen bare på 3,9 prosent til tross for at også vinteren var kald, sier økonomisjef Bård Larsen i Trollfjord Kraft til VOL.

Han synes ikke tallene er oppsiktsvekkende høye i år.

Halvard Pettersen, administrerende direktør i Vesterålskraft, sier at strømforbuket i juni er 19,6 prosent høyere enn gjennomsnittet for perioden 2004-2017. For første halvår er forbruket «bare» 3,9 prosent i forhold til i fjor.

– Gjennomsnittstemperaturen for Sortland var 8,2 grader i juni. Det er 1,2 grader lavere enn normalen og 1,3 grader lavere enn gjennomsnittet for perioden 2004-2017, sier Pettersen.

Direktør i Vesterålskraft, Halvard Pettersen. Foto: Erik Jenssen

Høye kostnader

Kjell Are Johansen sier at det høyere forbruket vil medføre at kundene vil måtte betale betydelig høyere strømregninger enn de har vært vant med om sommeren.

–  Prisen som vi må betale for kraft har gått kraftig opp i år. Det gjør at kundene – unntatt dem som har fastpris – har måtte betale mer for strømmen, sier Johansen.

Bård Larsen sier til VOL at det er de ekstraordinært tørre periodene i Sør-Norge som er drivkraften. Tørre magasiner i sør oppveier ikke alle regnskyll over Nord-Norge.

Det er ikke få timer Bård Larsen i skigruppa på Stokmarknes legger ned i løpet av sesongen for å få gjennomført onsdagsrennene. Foto: Knut Ivar Aarstein

Prisstigningen har vært markant.  Kraftprisene i Norge lå i snitt 33 prosent høyere i år, sammenlignet med andre kvartal 2017.  Lite nedbør er hovedårsaken til prisoppgangen. Prisen på kull, gass og CO2-utslipp har også økt, og det gjør at eventuell import av kraft blir dyrere for norske strømkunder, melder NVE i dag.

– Økningen i kraftprisene hittil i år og utsiktene til høy pris fremover, gjør at en gjennomsnittskunde må betale om lag 3.000 kroner mer for strømmen i år, enn i fjor, sier seksjonssjef Vegard Willumsen i NVE. NVEs beregning er basert på at gjennomsnittskunden bruker rundt 20.000 kWh i året.

Prisene har utviklet seg eksplosivt. På kraftbørsen Nordpool er følgende priser registrert i juni de siste årene:

2014: 24,64 øre/KWh

2015: 11,68 øre /KWh

2016: 23,14 øre/KWh

2017: 22,01 øre/KWh

2018: 42,82 øre/KWh.

Kilde: Nordpool, pris for Nord-Norge.