Det er morgen på Stave camping. Hjemme hos Inger Anne Frøysedal og Ronny Andre Kjenstad er det trøtte, men blide fjes som møter meg.

– Nettene blir fort veldig lange her, så døgnet snus fordi det stadig er noe som må tas tak i, sier Inger Anne Frøysedal mens hun fikser frokost til minstemann. Hun er veterinær og kommer opprinnelig fra Stryn, men var bosatt i Oslo da det dukket opp et vikariat som veterinær på Andøy i 2014. Det ene tok det andre og snart var både hun og mannen Ronny Andre Kjenstad bosatt i Andøy, han i Forsvaret. Da de fikk høre om at Stave camping skulle legges ut for salg, slo de to friluftsmenneskene til.

ny­bygg: Markus Hansen er en blid alt­mu­lig­mann og Char­lot­te Gau­sa, bleiksværinger, er vik­ti­ge brik­ker for at alt skal gå opp i se­son­gen. Ny­byg­get har al­le­re­de vist seg å være en god in­ves­te­ring både for dem som dri­ver og be­sø­ken­de.

Steg for steg

– Vi har bygget det opp steg for steg, nå har vi investert mye i vinterisolering slik at vi kan drive helårsturisme, sier Ronny Andre Kjenstad. Det har vært tøft for den unge familien, men med drahjelp fra familie og investeringer på rundt tre millioner over flere år så har de nå fått bedre struktur på driften. Veksten har gitt dem mulighet til å ansette flere i sesongen, og det gjør at de kan gi et bedre tilbud til besøkende samtidig som de ikke sliter seg selv ut.

– Det å kunne ha noen ansatte er som natt og dag for oss, og vi får nå veldig gode tilbakemeldinger fra besøkende her, ettersom investeringene har hevet kvaliteten på campingen, forteller de. Årets sesong var litt dårligere i juni enn i fjor grunnet været, men i det store og hele har det vært bra.

– Jeg savner ikke livet i Oslo på noen måte, sier Inger Anne, som nå har slått rot på øya og veksler mellom veterinærjobb og campingen, mens Ronny Andre jobber fulltid med turisme.

Mor­gen­stund: Net­te­ne blir lan­ge og mor­gen­stun­de­ne trøt­te, men det leg­ger ikke dem­per på hu­mø­ret hos små og sto­re på Sta­ve cam­ping. Her Inger Anne Frøysedal med minste familiemedlem.

Nybygg og vekst

Midnattsol camping på Bleik har og investert nærmere tre millioner kroner på de siste årene. Det meste av dette har vært gått til et nytt servicebygg som huser blant annet resepsjon, kjøkken og spiseplasser med flott utsikt for de feriegjestene.

– Servicebygget gjør det lettere både for oss som driver campingen og gjestene våre, sier Ronald Norheim som driver campingen sammen med kona Randi Norvang.

-Det har vært radikal vekst de siste årene så det har vært nødvendig å oppgradere for å kunne holde tritt og tilby gjestene våre kvalitet, sier Ronald Norheim. Hittil i år har de hatt nesten 3000 besøkende.

–Turismen gir også vekst fordi folk legger igjen penger lokalt som på Bleik Landsbyservice, sier Ronald.

Magisk: Raymon Berg er for første gang på Andøya sammen med moren som er innfødt og trives godt på Midnattsol camping.

Lange dager

Som sine kolleger på Stave forteller han om lange arbeidsdager som kryper inn på nettene.

– Du har egentlig aldri fri fra denne jobben, det blir en livsstil, sier Ronald mens han hamrer og snekrer på en platting utenfor nybygget. Som på Stave er de avhengige av å ansette arbeidskraft i sesongen og satser på lokale krefter. Charlotte Gausa er vokst opp på Bleik, men familien kommer fra Tyskland. Hun har tross ung alder allerede rukket å bli en veteran og i jobben, mellom studier i fysikk i Trondheim stortrives hun med å jobbe på Midnattsol camping hjemme på Bleik.

Søker drivere

Selv om Randi og Ronald i Midnattsol camping trives med campingen har de mange årene med hard jobbing gjort at de nå søker etter nye drivere i fremtiden. De håper at investeringene de har gjort lokker de rette menneskene til å ta over i fremtiden. – Investeringene har gjort det mulig for nye å kunne ta over uten å slite seg ut, sier Ronald før han fyker videre for å ta med turister ut på fisketur.