Ordene ovenfor er hentet fra stillingsbeskrivelsen til fire sommerjobber som Hadsel kommune har utlyst i sommer.

Eksempler på hvordan ungdommene som har fått disse jobbene kan gå fram, er at de kan være samtalepartnere, lesepartnere, turvenner og spillmotstandere.

– For å være helt ærlig grudde jeg meg skikkelig til første dagen. Jeg angret på at jeg hadde sagt ja. Det gjør jeg ikke lenger nå, for jeg trives utrolig godt.

Det sier Andreas Gustavsen fra Holdøya. Han er 16 år gammel, og er ennå ikke begynt på videregående.

– Jeg fikk vite om jobben gjennom min mor, og sendte inn søknad.

Ekstra travelt

– I starten følte jeg at jeg slett ikke kunne være kvalifisert til jobben, men nå ser jeg jo at folk setter pris på det jeg gjør, både de eldre, og de som jobber ved sykehjemmet, sier Gustavsen.

– På sommeren er det ekstra travelt for oss fast ansatte på sykehjemmet, og nettopp derfor er et helt perfekt at det er noen unge mennesker her, som kan hjelpe til med de vi fast ansatte rett og slett ikke rekker over, bekrefter hjelpepleier og tillitsvalgt Merethe Andreassen.

– Jeg fikk høre om denne jobben fra ungdom jeg kjenner, som jobbet her i fjor. Dermed sendte jeg inn søknad, og var heldig som fikk jobb. Dette er helt supert, sier Gunhild Berg (17). Hun er akkurat på vei ut på tur med godt voksne Hildur Jenssen, fra Søndre Stokmarknes.

Verdsetter å ha turkamerat

Hun setter stor pris på en turkamerat hun kan snakke med.

– Arbeidsdagen min er fra 10-17, og det synes jeg er helt greit. Jeg blir behandlet veldig godt av de andre som jobber her, sier Gunhild til VA. Hun sier at hun selv i stor grad får lov til å finne ut av hvordan arbeidsdagen skal se ut.

– Jeg synes i grunnen det går veldig greit, både å finne på aktiviteter, og ting å snakke med de eldre om, sier hun.

– De har mye å fortelle om forhold jeg ikke kan noe om. Det er veldig interessant å høre om, sier Gunhild Berg.

Kollega Elina Klaussen på Riarhaugen tror hun skal på universitet etter videregående.

– Dette er en flott start på arbeidslivet sier hun, og legger til at det godt kan hende hun havner i helsevesenet.