Sagaen om en veranda på Kleiva virker å gå mot slutten.

I februar omtalte VOL konflikten rundt verandaen til Ramona og Vidar Lind. Den hadde pågått i fire år, og det var over 70 dokumenter tilknytta saken i kommunens arkiver.

Grunneieren av nabotomta til Lind-paret, har fastholdt at verandaen er ulovlig bygget, ettersom den ikke ble søkt om i 2003. Den bryter dessuten med regelen om at bygg ikke kan oppføres mindre enn fire meter fra tomtegrensa. Hun har nå fått medhold i alle instanser.

Fylkesmannen avviser klage

Ramona Lind klaget på den siste avgjørelsen fra Sortland kommune, og Fylkesmannen har nå behandlet hennes klage. De gir kommunen medhold, og avviser Linds klage. Det innebærer at samtlige deler av verandaen som er nærmere enn fire meter nabotomta, må rives.

– Ja, da ryker huset, skriver Ramona Lind spøkefullt i en SMS til VOLs journalist.

Huset til paret, står nemlig også nærmere enn fire meter fra tomtegrensa. Det ble oppført før denne regelen trådte i kraft. Konsekvensen av det blir dermed at alle former for påbygg på huset, også vil være mindre enn fire meter fra grensa.

Lind begrunnet sin klage blant annet med at verandaen er noe av det mest attraktive på eiendommen, med gode solforhold og utsikt. Om dette skriver Fylkesmannen:

«I denne saken er den omsøkte veranda oppført langs boligens forside og går rundt på boligens vestside. Tiltakshaver har anledning til å senke og innskrenke veranda slik at den vil komme innenfor vilkår gitt av kommunen i sitt vedtak. Solforholdene vil være de samme.»

Det er nemlig tillatt å bygge veranda som er mindre enn 0,5 meter fra bakken, uten å søke om tillatelse - uavhengig av avstand til nabotomta. Om paret river verandaen og bygger en ny som er ti centimeter lavere, kommer de dermed innenfor kravet.

Gir opp

Lind-paret kommer ikke til å ta saken videre.

– Nei, vi må vel bare sette i gang rive. Fortsatt latterlig, men vi går ikke videre med saken i rettssystemet. Det er enda «bare» en veranda, skriver Ramona Lind.

I sin klage påpeker de at nabotomta ikke er bebygd. Dette skriver Fylkesmannen også om i sin vurdering. Men det vil likevel skje ting på tomta:

«Naboeiendommen er pr tiden ikke bebodd, men Sortland Videregående Skole leier eiendommen og det er planer om å fjerne vegetasjon som vokser i kanalene, samt å redyrke ca. 6 da. Det anføres av eier av eiendommen gnr. 13, bnr. 14 at veranda vil hindre for framkomst av maskiner som er nødvendige for vedlikeholdet av kanalen og eiendommen. [...] Fremtidige tiltak på eiendommen gnr. 13, bnr. 14 vil bli vanskeligere å utføre dersom veranda er oppført nærmere eiendomsgrensen enn under 4 meter,» fastslår de.

De tillater altså likevel verandaen bygget på samme sted, men ti centimeter lavere enn i dag, da dette er innenfor lovverket.

Vidar og Ramona Lind står på verandaen de ender opp med å måtte rive. Foto: Jenny Dahl Bakken