Nordlaks Oppdrett AS, Inge Bergs viktigste selskap, omsatte fisk for 2,76 milliarder kroner (2,73 i 2016) og noterer et driftsresultat på 1,19 milliarder kroner (1,12 milliarder i 2016). Det gir en driftsmargin på smått fantastiske 43 prosent. Netto finansposter var «bare» negativ med 82 millioner kroner slik at resultat før skatt ender på 1,1 milliarder kroner (1,2 milliarder i 2016). Det utløser en skatteregning på 259 millioner kroner, som er ned fra 293 millioner kroner året før. Årets resultat er disponert ved at det er betalt 400 millioner kroner i utbytte til Nordlaks Holding og 447 millioner kroner er tilført egenkapitalen, som dermed vokser til 2,36 milliarder kroner. Selskapet er bunnsolid. Omløpsmidlene er bokført til 3,38 milliarder kroner, mens den kortsiktige gjelden er på 1,6 milliarder kroner.

Gode utsikter

I årsberetningen konstaterer styret at utsiktene er gode.

-Fortsatt lav vekst i den globale lakseproduksjonen samtidig som etterspørselen holder seg på et høyt nivå gjør at vi venter høye laksepriser også i 2018, skriver styret.

Det er en «spådom» som delvis er sett i bakspeilet ettersom halve året allerede er tilbakelagt, og lakseprisen har i gjennomsnitt vært på over 50 kroner kiloet.

-Det nye regimet for vekst i Norge gir etter vår mening i utgangspunktet ikke et større utbud enn det markedet er i stand til å ta unna på en relativt grei måte. En trussel i dette bildet er at likevel ved at det høye prisnivået på laks kan føre til at kunder finner substitutter til laksen og dermed bidrar til redusert etterspørsel og prisnedgang.

Underskudd

Nordlaks Produkter, som driver slakteri- og videreforedling på Børøya, melder om en omsetning på 609 millioner kroner og et underskudd før skatt på 59 millioner kroner. I årsmeldingen skriver selskapet at kapasiteten på slakte- og videreforedlingsanlegget på Børøya på økes i årene som kommer for å kunne ta imot den økte produksjonen fra Havfarmen.

Norlaks Holding er eneaksjonær både for Nordlaks Oppdrett og Nordlaks Produkter. Dette selskapet har ikke levert regnskap slik at konserntallene foreløpig ikke er kjent.

Nordlaks Transport har også levert 2017-regnskapet. Tallene viser en omsetning på 52 millioner kroner og et resultat før skatt på 10 millioner.

VOL har forsøkt å få en kommentar fra Inge Berg, men han har foreløpig ikke besvart vår henvendelse.

Endrer

I fjor omstrukturerte Inge Berg selskapene sine. Nordlaks Holding, som eier de operasjonelle selskapene i konsernet, er nå eid av Bergs Holding, som igjen er eid av Inge Berg (51,7 prosent) og barna Robin, Amalie, Sivert og Therese Berg (12,08 prosent hver).

Robin Berg (26) har fått styreposisjoner i Nordlaks Oppdrett, Nordlaks Smolt og Nordlaks Produkter. Therese Berg (27) har fått verv i de samme selskapene.