Havnedagan i Øksnes avholdes til og med torsdag i Nyksund, før de flytter aktiviteten til Myre. Og ettersom Nyksund-havnedagene sammenfalt med NRK-innspilling av «Sommeråpent» og «Monsen minutt for minutt» i år, var det ventet store folkemengder til det lille fiskeværet. Ettersom det kunne bety stor belastning for veien inn til været, ble det besluttet at veien skulle stenges for biltrafikk.

300 kroner for buss

I stedet ble det satt opp busser til Nyksund fra Myre - men prisene var for stive for mange: det kosta 150 kroner hver vei for voksne, 70 for barn. Det gjorde sitt til at færre enn ventet kom til fiskeværet onsdag.

– Det har vært en utfordring logistikkmessig, og dette med behovet for å regulere veien pluss betaling for bussen, førte til at få tok seg råd til å ta turen i går. Vi håpa selvfølgelig på flest mulig folk, vi ville gjøre noe utvida, for hele Nyksund, og vise Øksnes fra sin beste side, med markedsføringa NRK medfører, sier styreleder Kai Freddy Evensen i Havnedagan.

I stedet kom det såpass få at NRK slet med å få nok publikum til sendinga si, og flere av de lokale næringsdrivende mente bussprisene var en del av forklaringa.

Evensen understreker at det er mye kostnader ved å leie inn buss, sette opp ekstra toaletter, med renhold og lignende.

Kommunen bidrar

Torsdag er bussen blitt gratis. Det var den også onsdag kveld, før «Sommeråpent»-sending, i håp om å tiltrekke seg noen flere folk.

Det har vært en endring fra onsdag, der det var betalt tjeneste, til i dag, der vi i slutt har fått kommunen med på en ordning for bussen. Vi er takknemlige og glade for at kommunen gjør det mulig å opprettholde busstilbudet. Kommunen, i samarbeid med aktører som velforeninga, oss, NRK og andre, mente det var best å stenge av veien, så det er ikke unaturlig at kostnadene fordeles litt, sier Evensen.

Det er ikke slik at kommunen fullfinansierer bussen. Men gratis buss gir håp om at økonomiske kostnader kan tas inn på andre områder.

– Vi har fått kommunen med på et bidrag. Men vi er nødt til å se på regnestykket i ettertid. Vi håper at kommunen og de involverte partene, nå også både overfor media og ellers, kan ta ansvar og skape den folkefesten vi håper på å oppnå, sier han.

Vi vet ikke ennå hvordan økonomiske resultatet blir. Jeg håper innstendig at folk benytter feriedagen, om de har det, at de kommer og opplever stemninga, konserten, Sommeråpent, sier han. Konserten torsdag kveld er med Kajander og Maria Solheim.

Han avkrefter at dette busspriser og inngangspenger til konsert er noe forsøk på å tyne penger ut av folk.

Vi har hatt et genuint ønske om å produsere noe mer utvida enn NRK og DNT, med trygge rammer rundt de opprinnelige arrangementene i Nyksund. Vi har kun hatt intensjon om regulering av folkemasser, trafikk og toalett. Vi har også tilbud om live-TV, konsert vi produserer, og utsalg fra telt, sier han.

– Vanskelig planlegging

Selve avviklinga av opplegget onsdag, gikk bra, ifølge Evensen.

– Det har gått veldig bra. Det er snakk om veldig kontrollerte forhold, vi har toaletter, sikkerheten er ivaretatt. Det er reguleringer med tanke på trafikk. Vi opplever en liten motstand mot betaling, det gjør vi, men vi håper folk skjønner at skal man gjøre noe litt utenom det vanlige, så koster det penger. Vi håper folk kommer utover, og har lyst til å støtte opp om næringslivet her, sier han.

Det har vært litt uenighet lokalt om hvordan dagene skal avvikles, og en del ting har tatt tid å avklare, ifølge ham.

Det er vesentlig for oss å være konkrete og med, å opptre ryddig og ordentlig, rydde opp etter oss, og så videre. Vi opplever ikke motstand fra velforeninga. Men det har vært mange momenter, mye er ikke klarert før i siste liten, en del aktører har vanskeliggjort langsiktig planlegging, sier han.

Evensen skryter også av de lokale aktørene.

Vi er en gruppering fra Øksnes, som er veldig stolte av Nyksund, det er magneten og turistmetropolen i lille Øksnes. Vi er veldig glade for å få lov til å være med på dette, og få bidra til at mange får en flott opplevelse. Vi er utrolig stolte over Nyksund, og arbeidet de lokale entreprenørene og ildsjelene her har gjort, hvordan det har blitt. Det er en fornøyelse å være en liten sideaktør, sier han.