Det er dugnadsånden som viser seg når landslagene til både dame og herrelaget er på landslagssamling på Myre.

Frivillige stiller opp og sørger for at toppidrettsutøverne får kost som er riktig bra drivstoff. Og fem timers trening daglig, fordelt på to økter, gjør noe med appetitten.

Spiste 20 fiskekaker

– Det er heftige greier. Jeg har aldri sett noen ete så mye, smiler Elaine Dios, som legger til at det først og fremst er blant herrespillerne at maten går mest unna. Og at det er en fornøyelse å servere folk som både er så takknemlige og høflige som det disse volleyballspillerne er.

Landslagene har blitt foret med noe av det beste regionen har å by på.  En av dagene fikk de servert blodfersk sei, rømmesaus, grønnsaker og potet. Pluss en pavlova til dessert. Elaine Dios har stått for steking av 500 fiskekager, noe som ble en stor slager.

– Der var faktisk en som spiste 20 heimelaga fiskekaker, og han liker ikke fisk engang, sier hun, og tilføyer at det i løpet av mandag skal stekes ny runde med fiskekaker, tillaget av 20 kilo hyse.

Heimebakst og god stemning

Landslagene er på samling på Myre fram til 5. august, og kommunen har stilt opp slik at Myre skole brukes som lokale for lunsj og middagsservering.

– Vi har servert tandoori-laks, saltkjøtt og kålrabistappe og heimelaget karamellpudding. Lørdag var det grilling i naustet til kystlaget, der de blant annet fikk servert grillet kval, noe de var strålende fornøyd med, sier Dios.

Til lunsj har det blitt vartet opp med alt fra fiskesuppe til pizza, og alt er lagt fra bunnen av.

Når to landslag skal serveres både lunsj og middag, går det unna store mengder mat. Foto: Tone M. Sørensen

– Og heimebaka brød. Det har ikke vært servert et eneste kjøpebrød til spillerne, sier Bente Stavøy, som selv har bakt 12 brød i tropevarmen, noe som fikk mannen i huset til å riste på hodet.

–  Han trodde jeg var blitt helt tullerusk, ler hun, og sier det er mange som har stilt opp og levert heimebakte brød i løpet av samlingen, i tillegg til at det har blitt laget 150 grove og 80 fine rundstykker.

– Å ha Elaine som sjef på kjøkkenet er helt fantastisk. Hun har full kontroll på alt, og er ryddig, roser Stavøy.

– Fryktelig artig

– Selv om det blir lange dager og man kan bli sliten og trøtt i beina, er dette først og fremst utrolig artig, sier de to frivillige, som understreker at det er stort når to landslag velger å legge oppkjøringen EM-kvalifisering til Myre.

– Det er utrolig hyggelig å servere disse spillerne. Alle spiser det de får og de er veldig takknemlige, sier Elaine Dios.

Vanligvis når landslaget er på samlinger, blir det handlet inn mat som settes i et kjøleskap, og deretter må spillerne selv lstå for middagslagingen.

–  Siden noen er flinke til å lage mat og andre ikke, kan det bli så ymse. Vi hadde bestemt oss at vi skulle være best fra dag en, sier Dios.

Herrelaget til Norge koser seg på landslagssamling på Myre, der de blir godt ivaretatt. Foto: Tone M. Sørensen

Tilbakemeldingene fra spillerne viser at det har de klart. Kjøkkengjengen har fått høre at dette er den beste maten spillerne har fått servert på samling noensinne.

– En av de utenlandske som måtte reise hjem fra samlingen, kom og tok oss i hånda og takket så mye for serveringen. Det er slikt som betyr mye. Når man stiller opp og blir møtt med slik takknemlighet, betyr det egentlig alt. Det gir noe tilbake,  sier Bente Stavøy.

Næringslivet stiller opp

I tillegg til Elaine Dios og Bente Stavøy, har Tove Håheim, Leif Holm, som er kokkelærer på videregående, Ruth Holm og Sean Britten bidratt med matlagningen.

– Vi må berømme det lokale næringslivet som stiller opp og har sørget for ypperlige råvarer, sier Elaine, og beretter at Sommarøy produksjonslag har stilt med seifilet. Myre Fiskemottak ved Ted Robin Endresen har stilt med tørrfisk, og Kjell Myhre fra Myhres røykeri har stilt med klippfisk.

– I tillegg har vi fått røykelaks fra Klo-bruket og fiskeboller fra Vesteraalens. Kvalkjøttet som vi har brukt er fra Gunnar Klo, sier Dios.

Det er mye arbeid å lage til all maten og å rydde opp etterpå..

– Vi stiller gjerne opp for disse spillerne, fordi det er en fornøyelig gjeng. Og for våre unge Øksil-spillere er det stort å få møte landslagsspillerne og få sett disse i aksjon, sier slår Dios fast.