De pårørende stiller spørsmål ved at søkene har gått over til en overvåkningsfase, og mener politiet har stanset undervannssøkene for å finne savnede Truls Henrik Johansen (23) for tidlig. De retter kritikk mot politiet.

– Vi har selvfølgelig forståelse for deres reaksjon. Det er en totalvurdering av alt som er gjort i tiden siden den aktuelle dagen, som ligger bak avgjørelsen. Men jeg har absolutt forståelse, sier Steffen Ravnåsen ved Nordland politidistrikt.

– Grundige søk

– Når likhunder har gjort fem markeringer, og dere har hatt dykkere nede, ville det ikke vært logisk å fortsette i området?

– Det jeg kan si, er at i de områdene har det blitt gjennomført veldig grundige søk. Jeg har forståelse for pårørendes reaksjon, men det er søkt nå helt siden han forvant. Og søket har vært særlig definert i det området der likhundene markerte. Selv det har ikke gitt resultat. Det er derfor en totalvurdering i kjølvannet av dette som ligger i bunn, sier Ravnåsen.

Utelukker ikke videre søk

Han vil imidlertid ikke utelukke at søkene kan bli tatt opp igjen.

– Pårørende ønsker å utvide søkeområdet med ytterligere tusen meter, på grunn av straumhold og at hundene settes inn igjen. Er det aktuelt?

– Vi har hatt de hundene her, og alle faktorene har blitt vurdert parallelt med hvor de har definert det spesifikke søkeområdet den siste tida. Straumforholdene i området er en faktor som har vært en del av totalvurderinga, sier han.

– Når vil man gjøre ei vurdering?

– Det er den beslutninga som er tatt nå, men saken er fortsatt under etterforskning. Som pårørende vil man aldri gi opp. Jeg har forståelse for at de synes det er trasig at vi har tatt den beslutningen vi har tatt. Men den har vi altså tatt etter en totalvurdering, sier Steffen Ravnåsen.

– Men du sier samtidig at du ikke vil utelukke videre søk?

– Jeg vil ikke utelukke det. I en sak som pågår, med en forsvunnet person, kan man ikke utelukke noe som helst, sier Ravnåsen, som tilføyer at søket har vært en sentral del av etterforskningen.

– Det er vitneavhør som fortsatt gjenstår i etterforskninga, slår Steffen Ravnåsen fast.