– Det har blitt et helseproblem. De skiter ute på trappa og så drar kundene det med inn. Og så er det støyen hele tiden. Det er folk som faktisk nesten ikke klarer å være på jobb. Det har skjedd at folk har kommet inn her med blod i panna. Jeg ser ikke én positiv ting med at de er i sentrum, sier Einar Pihl, daglig leder ved Corner Sport.

Se video øverst i saken.

– Verre enn folk sier

Flere av VAs lesere har klaget på fuglene som har tatt seg godt til rette i sentrum. Byggene rundt Corner sport er fulle av hvite striper med fuglebæsj og på takene sitter terner og måkene og følger med på forbipasserende.

Det er helt forferdelig. Folk nekter å komme inn fordi de blir angrepet av ternene, sier Einar Pihl, daglig leder ved Corner Sport.

– Folk tør ikke gå ut av bilene. Det går jo utover økonomien. Det har vi lagt merke til de tre siste ukene, legger han til.

Han håper at kommunen vil ta tak i problemet.

– All dritten er et problem på grunn av smitte. Og når folk må vaske bilene etter å ha vært i sentrum, så gidder de ikke kjøre bilen inn i Stokmarknes sentrum. Da kjører de heller til Sortland. Det går utover oss på alle måter, sier Pihl.

– Det er ikke så ille som folk sier, det er verre, legger han til.

Mye fugler

Inne hos Go Idé kan man også høre fuglene som skriker utenfor.

– Kundene nevner at det er mye fugler, men vi har ikke opplevd at folk ikke har kommet inn på grunn av de, men de holder for det meste til på baksida, sier daglig leder ved Go Idé, Elin Haugerud.

Hun forteller at de ansatte har sluttet å parkere på parkeringsplassen bak bygget fordi ternene kommer stupende mot de.

–De skiter ned hele bygget. Det er ikke noe hyggelig sånn som det er nå når de skiter ned vinduer og biler, sier Haugerud.

– Vi prøver å vaske, men vi klarer ikke å holde de fine hele tida. Så vi vasker de mye oftere enn før, legger hun til.

Det er ulovlig å fjerne fuglene mens de hekker, men det kan settes i gang tiltak for å hindre at de slår seg ned på samme sted neste år. Dette kan for eksempel være å sette opp rovdyrdrager eller nett på hustakene.

– Jeg tenker at vi må gjøre tiltak i forhold til neste sesong. Men det er ikke bare dette bygget, det er bygningene rundt her også, sier Haugerud.

– Fuglene må ha en plass å bo de også, men kanskje ikke midt i gata, legger hun til.

– Skal gjøre tiltak til neste år

Fuglene benytter seg av flate tak til å hekke på, noe som det er flere av i området og som trolig er noe av grunnen til at det er flere av dem der.

– Fuglene har vært et stort problem i år, så vi må gjøre tiltak til neste år. Jeg var litt sent ute i år. Jeg viste at det var litt av dem i fjor, men jeg trodde ikke at det kom til å bli så ille i år, sier Bjørn Edvardsen, som eier bygget som blant annet Go Idé holder til i.

Til tross for at det er ternene som folk reagerer mest på har også måkene slått seg ned i det samme området.

– Det er sånn det er når man bor på kysten. Det er trekkfugler og hvis de ikke slår seg ned hos meg flytter de til et annet sted. Og noen av fuglene er også freda, så de kan man ikke gjøre noe med heller, sier Edvardsen.

Aggressive terner er et problem på Stokmarknes. Foto: Geir Bjørn Nilsen

Overdrevent

Varamedlem i Norges Ornitologiske forening Vesterålen, Jens- Are Johansen mener at fuglene ikke er et problem.

– Det er betydelig overdrevent. Jeg har vært der og sett selv og det er ikke så mange fugler. Og ungene er nesten flygedyktige, sier Johansen.

Ternene er fredet i Norge og det er derfor ulovlig å fjerne de mens de hekker.

– Det er lite lurt å prøve å fjerne de nå. De er en rødliste art, så det er straffbart å fjerne de. Ternene har hatt en sterk tilbakegang, så det er få av dem igjen, sier Johansen.