Videoen av forbikjøringa ser du øverst i saken. Det ser ved første øyekast kanskje ikke ut som om forbikjøringa er så ille, men når du ser en bobil komme imot bare sekunder etter at bilen har begynt forbikjøringa, forstår du hvor nært det har vært. Bilen valgte å kjøre forbi bussen rett før en sving.

– Det kan hende han ikke så bobilen. Det hadde vært en bil foran ham som alt hadde kjørt forbi bussen, og han gikk selv ut på midten for å se etter muligheter for forbikjøring flere ganger. Dette var rett før en sving, så da kunne han ikke se den, tror Robin Singh Sjøvoll - som filmet det hele mandag.

– Gikk så vidt

Sjøvoll er fra Stokmarknes, og satt på mens kjæresten Anette Greger Norheim kjørte bilen. Han begynte å filme etter at den aktulle bilen hadde kjørt forbi dem.

– Jeg var sikker på at det kom til å skje noe. Jeg sa til Anette at jeg var sikker på at han ville gjøre en stygg forbikjøring, han kjørte forbi oss, ved en ganske trang vei. Så jeg filma bare i et par minutter før han kjørte forbi bussen. Han lå i ræva på bussen hele veien, og prøvde flere ganger å kjøre forbi, men måtte bremse opp og kjøre inn ved bussen igjen, sier Sjøvoll.

Bussjåføren så bobilen komme i mot, og forsto hva som kunne skje.

– Bussen sto på bremsen med en gang bilisten begynte å kjøre forbi. Det var virkelig akkurat så det gikk. Bobilen som kom imot var jo også nesten uti grøfta, sier Sjøvoll.

Ifølge ham kjørte bilisten inn mot Fiskebøl.

– Godt det gikk bra

Distriktsleder Kari Vassbotn i Trygg Trafikk Nordland har sett videoen av forbikjøringa.

– Her ser vi et eksempel på en forbikjøring der føreren ikke kunne ha hatt tilstrekkelig oversikt over veien, og helt klart burde ventet til et mer oversiktlig sted.  Det var godt det gikk bra denne gangen!

Hun tror ikke nordlendinger er verre enn andre når det kommer til forbikjøringer, men de kan fort bli farlige i vår landsdel.

– Jeg har ikke belegg for å si at nordlendingene er verre enn andre plasser. Men vi har veldig mange veier som er dårlig egna for forbikjøringer. Både i Vesterålen, Lofoten og på Helgeland er det mange veier hvor man må vise stor oppmerksomhet hvis man skal ferdes, spesielt om sommeren hvis det er mye trafikk, sier hun.

Og Vassbotn er klar: det er ikke mye tid du sparer.

– Man sparer ubetydelig med tid. Det føles som man sparer mer fordi man ikke ligger og «stanger» bak en bil, men i realiteten er innsparinga ubetydelig. Hvis man er ute og reiser, mener vi at kjøreturen også bør være en del av ferien. At man tar det med ro, og ikke tar unødvendige sjanser. Vi vet at de fleste ulykker skjer fordi en av sjåførene har gjort en feil, sier hun.