Stryningen som i vinter flyttet sjarken sin til Bleik, har nå satset på større båt. Selskapet Fjordgull kystfiske er etablert sammen med Bleik Fisk. Fiskemottaket er majoritetseier med en andel på 60 prosent, mens Bø eier 40 prosent. Siden majoriteten av fiskemottaket på Bleik eies av fiskebåtskippere åpner deltakerloven for en slik fordeling.

– Det er jeg som skal drifte båten, og planen er å kjøpe ut Bleik Fisk når jeg er klar for det, sier han.

Fem millioner kroner

– Totalt har vi investert fem millioner kroner. Andøy kommune har bidratt med stønadslån på en halv million kroner. Hovedsaken for meg var å få en større og mer stabil båt for å fiske utenfor her, forklarer Bø. I vinter fisket han torskekvoten med sin gamle sjark «Keiko» på 10.5 meter. Nyinvesteringen «Bleiksøy» er 15 meter lang memed en torskekvote overført fra en 8–9 meters båt.

– Kvoten var opprinnelig på 40 tonn torsk, men på grunn av overføringen tapte vi fem tonn. Men reguleringene akkurat nå gir oss ubegrensede rett til å fiske hyse og sei, sier han. Broren Even Bø er med ham som mannskap i båten, i tillegg til at han har ansatt kvinnelig fiskerlærling fra Andenes.

Kvinnelig fiskerlærling

– Mathilde Skagen blir med oss så fort vi får alle papirene i orden for å starte blåkveitefisket, sier han. Kvoten på blåkveite tilsvarer 20 tonn, og det er en veldig god start for båten.

– Blåkveita er så godt betalt at den har større verdi enn torskekvoten, sier Sigve. Han har kone og barn hjemme på Stryn, og kommer til å pendle dit mellom fiskesesongene. Håpet er å få rekrutteirngskvote også, men da må selskapet anskaffe en båt til. Det er som kjent ikke lov å strukturere flere sjarkkvoter på en båt. Bø har ulike planer utover høsten.

Mest mulig ut av torskekvoten

– Hovedpoenget er å få mest mulig ut av den lille torskekvoten båten har. Det er tross alt torsk som er bærebjelken i fisket. Da tenker vi å være litt taktiske å dra nordover mot Skjervøy utover høsten. Det er der torsken på den tiden av året. Reglene er slik at man kan fiske torsk med 50 prosent innblanding. Det gjør ei 40 tonns kvote dobbelt så drøy, sier han. 15 meters båten er såpass stor at det er behagelig for tre å være på lengre turer for å fiske.

– Vi kombinerer fisket utenfor her med å dra på lengre turer innimellom når det er nødvendig for å få den fisken vi trenger, forklarer Sigve. Båten har vært på ombygging på Andenes båtservice i sommer.

– Vi har laget sløyebinge, så fisken kan sløyes om bord. I tillegg har vi byttet ut litt hydraulikk, samt lagt inn dusj. Noe som er nødvendig når vi skal på lengre turer, avslutter han. Mette-Helene Berger Amundsen