Mandag ble det kjent at Harald Tom Nesvik blir ny fiskeriminister, etter at Sandberg trakk seg.

Nesvik, som er fra Ålesund i Sunnmøre, har erfaring som stortingspolitiker fra 1997 til 2017, og har vært fiskeripolitisk talsmann for Frp. Han har jobbet med fiskerispørsmål i næringskomiteen, samt at han har vært parlamentarisk leder for Frp.

Ikke overrasket

Administrerende direktør i Norges Råfisklag, Svein Ove Haugland, er ikke overrasket over at nettopp Nesvik er Sandbergs etterfølger, og han tror ikke det innebærer store skifter i den politiske retningen.

– En ny statsråd vil nok ha andre enkeltprioriteringer, men jeg tror ikke dette representerer et retningsskifte, sier Haugland.

Har bred erfaring

Haugland mener at Nesvik kan dra fordel av å ha vært parlamentarisk leder i Frp, og dermed vant til å jobbe opp mot både regjering og storting.

– Det er en viktig erfaring når man skal manøvrere i fiskeripolitikken, sier han.

I tillegg har Nesvik god kjennskap til fiskerinæringa fra før.

– Sånn sett har han en sterkere faglig plattform enn den forrige statsråden. Vi får håpe han opptrer med samme glød og entusiasme som Sandberg, sier Haugland.

Kjenner godt til ham fra før

Også i Norges Fiskarlag bruker de rosende ord om den nye fiskeriministeren.

– Det er positivt at han har kjennskap til næringa. Både i sitt private virke og som stortingsrepresentant har han vært med på aktivt å utforme den politikken som vi som næring lever under, sier leder i fiskerlaget, Kjell Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen kjenner til Nesvik fra før.

– Nesvik har vært og sett på mange av arenaene vi har, som årsmøtene i salgslaget og faglaget. Det viser at han har interesse for næringa, og har hatt det over tid. Vi håper selvfølgelig at det skal bidra positivt i hans virke som minister, sier han.

– Må forholde seg til disse spørsmålene

Per Sandberg har gått hardt ut mot pliktsystemet, og har villet avvikle aktivitetsplikten, mot en avkorting på 20 prosent av verdien på de gjenværende pliktene. Samtidig vil han fjerne bearbeidingsplikten og oppheve tilbudsplikten.

Pliktsystemet ble i sin tid innført for å sikre arbeidsplasser i bestemte fiskevær langs kysten i Nord-Norge. Aktivitetsplikten knytter fartøy og mottaksanlegg sammen til én enhet.

– Nesvik blir nødt til å forholde seg aktivt til disse spørsmålene, i tillegg til at saken om kvotesystemet vil stå på agendaen. Jeg er sikker på at han vil videreføre det arbeidet, sier Haugland.

Trenger gode markeder

Ingebrigtsen i fiskerlaget mener det er mange viktige saker som Nesvik vil få overlevert fra Sandbergs bord, som kvotesystem og fremtidens fiskeflåte.

– Et viktig område er det med markedet og markedsmuligheter. Vi er ei næring som leverer og produserer mat, som er avhengige av å ha et marked som er villig til å betale for et førsteklasses produkt. For å få tak på de gode markedene må vi ha kvalitet på råstoffet. Det bidrar til at markedene vil betale mer for det de skal ha på sitt bord.

Skeptisk til den nye ministeren

Leder Paul Jensen i Kystfiskarlaget er mer skeptisk.

– Det lille jeg har sett har ikke vært oppløftende, så jeg er skeptisk. Samtidig er det feil å basere det bare på et par små observasjoner, sier han.

Han er på havet når iTromsø ringer, og har ikke fått full oversikt over statsrådsskiftet.

– Sandberg var en mann som var god på å snakke med folk. Han har en del sosiale egenskaper selv om han er ultraliberalist, sier Jensen.

Jensen oppfordrer Nesvik til å sette seg ned og grundig tenke gjennom konsekvensene av Høyre og Frps fiskeripolitikk.

– De er kort sagt i ferd med å gjøre fiskerinæringa føydalistisk. Det bør han tenke grundig gjennom, sier Jensen.

Geografi ikke av betydning

Statsrådsposten for fiskeri har tradisjonelt vært besatt av en nordnorsk politiker. Haugland i råfisklaget vil ikke overdramatisere betydninga av hvor folk kommer fra.

– Når man går inn i en statsrådsrolle må man tenke nasjonalt uansett. Vår utfordring nå blir å ha god dialog, og påvirke statsrådene ut fra det perspektivet vi har – nemlig et Kyst-Norge- og nordnorsk perspektiv.

Jensen i Kystfiskarlaget er skuffet over at det er en sunnmøring som har blitt fiskeriminister.

– Om han bor i Ålesund har han over lang tid blitt påvirket av miljøet der. Det er forskjellige interesser mellom havfiskemiljøet i Ålesund og kystfisket i Nord-Norge, men vi må prøve å få til dialog med ham også. Jeg forventer av en minister at han lytter til hele landet, sier Jensen.