En sortlandsmann i 20-årene må møte i retten 11. september, tiltalt for en narkotikasak med en strafferamme på over seks år.

Saken regnes som en grov narkotikaovertredelse på grunn av mengden ulovlige rusmidler politiet har tatt i beslag.

Kjørt sørfra

For drøyt et år siden ble den tiltalte stoppet av politiet i Hadsel mens han kjørte bil. Det viste seg at han og en medpassasjer (også fra Vesterålen) hadde kjørt helt fra Porsgrunn i Telemark - og i bilen fant politiet 642 gram amfetamin. Bilen var leid i sortlandmannens navn.

For å få en forståelse av hvor mye dette i realiteten er: En brukerdose amfetamin er på cirka 0,05 gram, selv om dette kan variere blant annet ut fra brukerens toleranse for slike stoffer. 642 gram tilsvarer dermed godt over 12 000 brukerdoser.

Politiet sa i en tidligere narkotikasak at mengden narkotika som beslaglegges ofte sier noe om hvorvidt det er planlagt videresolgt. Dette vil anses som skjerpende i rettssaken. Med en så stor mengde er det etter all sannsynlighet slik at stoffet var planlagt videresolgt.

I sammenheng med dette funnet gjennomførte politiet en ransaking av hotellrommet til personen som hadde vært passasjer i bilen. og der fant de 682 gram hasj. Dette førte til nok en ransaking, denne gangen av vedkommendes bopel, og der fant de ca. 984 gram hasj. Til sammen fant de altså godt over 1,6 kilo hasj i vedkommendes besittelse.

Sortlandsmannen er også tiltalt på bakgrunn av disse funnene, selv om de ikke ble funnet hos ham.

– Tanken er at dette er fraktet på samme biltur nordover. Så er noe plassert på hotellrommet og i en bolig i forkant av at de blir stanset av politiet og det blir gjort beslag i bilen, sier påtaleansvarlig Steffen Ravnåsen i politiet.

Den tiltalte er tiltalt for å ha ulovlig oppbevart eller medvirker til oppbevaring av ulovlige rusmidler. Ettersom han kjørte bilen alt dopet antas å ha blitt frakta i, er han også tiltalt for dette.

Dømt til tre års fengsel

I tillegg til sortlandsmannen nevnes altså også en annen mann i tiltalen, også han fra Vesterålen. Det var i hans bolig og et hotellrom han hadde leid at de tilsammen 1,6 kiloene hasj ble funnet.

Den andre mannen er allerede dømt. Han ble 18. mai dømt til tre års fengsel for blant annet disse forholdene. Grunnen til at hans sak var separat kan være fordi det også var andre forhold, eller fordi den ene av dem tilsto, ifølge Ravnåsen.

At politiet avdekker narkotikasaker i forbindelse med andre saker - som fartskontroll av biler - er ikke uvanlig. I mai sa politiet følgende til VOL:«Flere saker som omhandler bruk og besittelse av narkotika avdekkes i forbindelse med politioppdrag knyttet til blant annet rusadferd, kjøring i narkotikapåvirket tilstand, klagesteder og etterforskning av narkotikaomsetning. Cirka 55 prosent av alle saker som omhandler bruk av narkotika etter legemiddelloven inngår i sakskompleks med andre straffesaker. For saker som omhandler besittelse etter legemiddelloven er andelen ca. 42 prosent.»