I neste uke samler styreleder Odd Roger Enoksen styret i Nordlandssykehuset. Sykehusdirektør Paul Martin Strand slår alarm om sykehusets økonomi.

– Helseforetaket har i sommer hatt en betydelig negativ utvikling i vårt budsjettavvik. Pr 31.07 er budsjettavviket -35,8 millioner kroner, hvorav 14 mill var i juni og 11 mill var i juli, melder sykehusdirektøren.

– Framskriver vi samme drift for resterende måneder i 2018, gir dette et prognostisert resultatavvik på om lag 60 millioner kroner. Dette er inklusive den negative resultateffekt fra rokadene i månedene mai, juni og juli, melder Strand, som foreskriver følgende løsning for styret:

  • Det innføres stillingsstopp.

  • Samtlige klinikker og stab/støtte enheter er pålagt å arbeide for å senke eget kostnadsnivå med 4,25 % av sum lønnsutgifter for de resterende fem måneder.

Sykehusdirektøren kommenterer konsekvensene av det siste punktet slik:

– Omregnet til vakter tilsvarer dette en reduksjon i foretakets vakter på 200 pr dag/ 5 dager pr uke. En slik reduksjon er ikke gjennomførbar uten et merkbart redusert tjenesteomfang. Herunder periodevist stengte og/eller vesentlig reduserte pasienttilbud. Det gode arbeidet som nå over tid har vært gjort med gjennomføring av pakkeforløp innenfor standard forløpstid, reduksjon av ventetider, antall ventende og fristbrudd vil få en resesjon.

Likviditeten er for øvrig under press.

– Foretaket hadde likviditetsbeholdning på 117 millioner den 14.08.2018. Fram til neste likviditetsoverføring 10.september har foretaket betalingsforpliktelser på omtrent samme størrelse som tilgjengelig likviditet, hvorav byggeprosjektet står for 69 millioner kroner av dette.

Reagerer

I sykehuskretser møtes forslagene fra sykehusdirektøren med en lettere blanding oppgitthet og skuffelse.

– Dette får konsekvenser for pasienter og de ansatte. Det blir mer belastende for begge. Blir dette vedtatt, gir det ikke kvalitet, men utrygghet, sier Line Høidal. Hun er tillitsvalgt for sykepleierne ved Nordlandssykehusets avdeling på Stokmarknes. Hun peker på at sykehuset har mange oppgaver å ivareta, blant annet samarbeidet med kommunene, sier Høidal. Hun hadde selv ikke lest innstillingen da hun kommenterte saken.

Fylkesleder Gjertrud Krokaa i Nordland Sykepleierforbund reagerer enda skarpere:

– Dette er tragisk. Nordlandssykehuset har fått til en reduksjon i ventelistene, men vi har fortsatt ikke nådd målene, påpeker hun.

Krokaa peker på at distrikts-Norge sliter med å skaffe kvalifisert arbeidskraft. Når antallet vakter reduseres, vil det medføre at de som blir igjen på vaktene får økt belastning. Det kan hindre ny rekruttering av ansatte, mener hun.

Sykepleierlederen ber sykehuset se nærmere på bruken av vikarer, og antyder at vikarkostnadene kan være høye. Hun oppfordrer også sykehusledelsen til å se på stillingsbrøker, og understreker at før man reduserer vakter, må man se på vikarbruken.

– Er det ikke høyt sykefravær som fører til mange innleide vikarer?

– Mangel på faste stillinger gir høyere belastning på hver enkelt, som igjen utløser sykdom og behov for vikarer. De aller fleste som jobber på sykehuset tar ekstravakter, og nå i sommerferien er vaktplanene som en hullete sveitserost. Økt vaktbelastning er ikke rett strategi, sier Krokaa. Hun minner om at å drive et sykehus ikke er som å selge sardiner på boks.

– Er forslagene dramatiske?

– Det kommer an på hvordan kuttene blir gjennomført. Sykehusene er til for å yte helsetjenester. Skal man redusere ytterligere på det – ved å kutte i antallet sykepleiere og leger - blir jeg alvorlig bekymret for dem som blir igjen på jobb, sier Krokaa.

Nestleder Bernhard Holthe i Den norske legeforening i Nordland sier til VOL at han synes kuttforslagene høres dramatisk ut.

– Når sykehuset skriver at ventetiden går opp ved at det blir en «resesjon», høres det ganske uønsket ut. Det er ikke den utviklingen vi er interessert i, sier Holthe.

Holthe er ikke tilknyttet Nordlandssykehuset, men er allmennlege.

Ventetid

I driftsrapporten går det for øvrig frem at fristbruddene i Nordland øker kraftig. Gjennomsnittlig ventetid i juli var 55 dager.

– Innenfor somatikk er det størst utfordring på ventetid for øye, kjeve og barnehabilitering, rapporteres det til styret.