I mai søkte Nordlaks om klarering av lokalitet «Ytre Hadseløya» for produksjon av laks, ørret og regnbueørret. Etter en lokal høring i sommer behandles saken nå av Fylkesmannen, Mattilsynet og Fiskeridirektoratet.

Søknaden er et ledd i det mye omtalte havfarmprosjektet, og lokaliteten utenfor sørvestre del av Hadseløya dreier seg om realiseringen av den første farmen, altså den stasjonære som har fått tilsagn om 13 utviklingstillatelser.

– Negativt for fiskere

Hadsel kommune har allerede gitt dispensasjon fra sin arealplan til formålet. Denne gangen søker Børøya-bedriften om akvakulturtillatelse for havfarmen. Søknaden er sendt til Fiskeridirektoratet, men saken skal innom en rekke instanser før eventuell godkjenning.

Blant annet Hadsel kommune som la saken ut offentlig ettersyn i sommer. Som de gjorde i forbindelse med arealsaken har Nordland fylkes fiskarlag uttalt seg kritiske til etableringen av havfarmen.

De etterlyser blant annet konsekvensutredning om hvilken innvirkning arealbeslaget vi få på fiskerinæringen. Videre mener fiskarlaget det er behov for å utrede de miljømessige konsekvensene for havmiljøet i området generelt og havbunnen spesielt. I tillegg etterlyses det en utredning av hvordan alle kjente lusemidler vil slå ut for havmiljøet.

– Etableringen vil få negative konsekvenser for mange fiskere som tradisjonelt har drevet fiske i området, legger fiskarlaget til som en sluttkommentar.

I 2016 undertegnet imidlertid ti lokale fiskere en uttalelse som sier at de ikke kan se at havfarmen vil være til vesentlig hinder for fiske i Hadselfjorden.

Kommunen ønsker svar om avfall

Hadsel kommune har også kommet med en uttalelse. Her tas det særlig fatt i spørsmålet om avfall fra anlegget.

– Dybden og strømforholdene gjør at avfall spres over et større område, noe som i seg selv kan være en fordel. På den andre siden er mengden av fisk i anlegget langt større enn i et tradisjonelt anlegg og dette medfører mer avfall, skriver kommunens spesialrådgiver Hans Christian Haakonsen.

Kommunen mener det «kan være relevant å belyse avfallsspørsmålet nærmere».

– Streng miljøovervåking

– Vårt mål er at vi ikke skal påvirke miljøet rundt våre lokaliteter negativt over tid, sier Lars Fredrik Martinussen, kommunikasjonsrådgiver i Nordlaks.

Han mener plassering i et område med sterk strøm er gunstig.

– Erfaring viser at det er på lokaliteter med lite strøm, og hvor næringsstoffene hoper seg opp på ett punkt, at miljøtilstanden kan bli dårligere. På samme måte som hvis bonden tømte gjødsla i en haug på jordet, så vil naturen da bruke lengre tid på å omsette og fjerne næringsstoffene.

Videre viser han til streng overvåking når anlegget settes i drift.

– Vi vil følge et miljøovervåkingsregime fastsatt av myndighetene. Resultatene fra miljøovervåkingen vil rapporteres til myndighetene som følger med og har mulighet til å gi føringer på driften dersom resultatene skulle tilsi det, opplyser han.

– Vi har tillit til prosessen

Etter den lokale høringen har nå Fylkesmannen, Mattilsynet og Fiskeridirektoratet startet sin behandling av søknaden.

– Det er viktig at Fiskeridirektoratet og de andre fagmyndighetene får gjøre sine vurderinger, og formidler disse på en god måte. Vi har tillit til denne prosessen, og til at de som måtte være bekymret får gode svar underveis, sier Martinussen.