Jeg registrerer at det den siste tiden har gått en til dels opphetet debatt i media i Vesterålen i forbindelse med budsjettvedtaket for 2016 i Sortland kommune, der avtalehjemlene til flere fysioterapeuter ikke ble oppjustert. I den forbindelse ønsker jeg å komme med noen betraktninger.

Les også: - Vi kan ikke strø om oss med penger

Dimensjonering av helsetjenestene er kommunens ansvar. Selv om en fysioterapeut søker om å få splittet opp sitt tilskudd er det kommunen som tar beslutningen og som står ansvarlig for denne. I utgangspunktet blir det ikke mer helsetjenester for kommunen av å dele opp et tilskudd. Men når kommunene over så lang tid ikke har dimensjonert fysioterapitjenestene i tråd med behovet, har oppsplitting vært en måte å få inn flere fysioterapeuter som kan håndtere den økende pasientpågangen. Dette uten at det koster kommunen en krone.

Les også: - Manglende saklig argumentasjon

Kommunen bør merke seg at når alle fysioterapeutene i Sortland som har deltidshjemler, i realiteten jobber fullt, i tillegg til at det er lange ventelister, så sier det mer om behovet enn det gjør om økonomiske motiver. Det er i all hovedsak fastleger og sykehus som henviser til fysikalsk behandling, så trykket mot tjenesten har ikke fysioterapeutene skapt selv. Men mange føler at de står alene om å håndtere den stadig økte pågangen fra pasienter med høyst reelle behov. Det er all grunn til å tro fysioterapeutene når de gir uttrykk for at dette oppleves som fortvilende.

Les også: - Hvem ranet du til jul Enoksen

I avtalen som regulerer forholdet mellom kommunene og selvstendig næringsdrivende fysioterapeuter (ASA 4313) står det at kommunene skal bruke fulltidshjemler som hovedregel og at deltidshjemler bare skal brukes dersom behovet ikke er større enn deltidshjemmelen tilsier. Når det er hele 7 fysioterapeuter som har deltidshjemler i Sortland er det et signal om at kommunen ikke forholder seg til avtaleverket. Kommunen har da heller ikke rett til å forvente at fysioterapeutene arbeider utover de tildelte timene pr. uke med offentlig finansiert helsetilbud til innbyggerne.

Les også: - Toftens fingerte juleran

Det er derfor gledelig at selv i en opphetet debatt synes det å være enighet i Sortland om at det er behov for en fortsatt styrking av fysioterapitilbudet i kommunen. KOSTRA-tallene fra 2014, som er de siste som foreligger, viser at Sortland har en lav fysioterapeutdekning. Tiltakene som er beskrevet viser at kommunen nå er på rett vei. Å oppfylle det gjeldende avtaleverket om fulltidshjemler for fysioterapeuter er fremdeles et riktig skritt på denne veien.