- Først og fremst er dette en trist dag for Sortland, og for Kystvakta. De lekkasjene som har kommet, ha blitt bekreftet, sier Bjørkmo.

Hun understreker at Sortland har perfekt plassering når det kommer til suverenitetshevdelse i nordområdene.

- Sortland har vært en god vertskommune. Vi har hatt et nært og godt forhold til Kystvakta i alle år siden de kom hit, sier hun.

Stå sammen

En flytting av Kystvakta kan få store konsekvenser for kommunen.

- Det vil være snakk om tap av mange arbeidsplasser. Fraflytting vil være en ringvirkning. Dette har store negative konsekvenser for Sortland, sier Bjørkmo.

Bjørkmo poengterer at Vesterålen nå må stå sammen i kampen, da både Sortland og Andøy er direkte berørt.

- Jeg har trua. Vi har kjempa for Kystvakta før, og det skal vi også gjøre denne gangen. Jeg skal møte Anniken Huitfeldt (leder i utenriks- og forsvarskomiteen, journ.anm.), og skal sette opp møter med fylkeskommunen. Det er nå viktig at vi i Vesterålen står samla, sier Bjørkmo.

Politikerne avgjør

Avtroppende ordfører, Grete Ellingsen, er nå glad for at forslagene er spilt over i politikernes hender.

- Siste ord er ikke sagt. Dette er et rent administrativt råd. Jeg mener å huske at statsminister Erna Solberg sa at Stortinget enda ikke har fulgt et fagmilitært råd fullt ut, sier Ellingsen.

I regjeringsplattformen er Kystvakta spesifikt nevnt som viktig for tilstedeværelsen i nord. Det er nettopp dette som blir Ellingsens fokus fremover.

- Dette er ei viktig sak. Det legges nå opp til at kommuner og fylkeskommuner kan komme med høringsuttalelser, og bli involvert i løpet av den neste 1,5 måneden, sier Ellingsen.